Ето как туркините приготвят пълнения патладжан без месо и няма по-вкусно нещо на света!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето как туркините приготвят пълнения патладжан без месо и няма по-вкусно нещо на света!
Ето как туркините приготвят пълнения патладжан без месо и няма по-вкусно нещо на света!
2164
Източник: За Жената
Ето как туркините приготвят пълнения патладжан без месо и няма по-вкусно нещо на света!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Турските гозби са в основата на много ястия, които смятаме за "чисто" български. Помислете само за мусаката или сармите, например.

Днес ще ви разкрием още една типично турска рецепта - Пълнен патладжан по турски.

Идеална е за лятото, защото се приготвя без месо, а крайният резултат е истинско угощение, което да споделите с най-близките хора. И така - ето необходимите продукти за Пълнен патладжан по турски :

Пълнен патладжан по турски

Съставки (за 4 души):

  • 4 по-малки патладжана
  • 2 глави лук (ситно нарязани)
  • 4 скилидки чесън
  • 3 домата (обелени и нарязани или 1 консерва)
  • зехтин (много, 100 мл или повече)
  • 1 връзка магданоз (ситно нарязан)
  • сол, черен пипер, щипка захар
  • по желание: 1 люта чушка или малко чили за по-интензивен вкус
  • няколко капки лимонов сок

Приготвяне:

Разполовете патладжаните по дължина (не докрай, за да останат като лодки). Издълбайте ги малко с лъжица и поръсете със сол. Оставете ги за 20-30 минути, за да се освободи от горчивината си, след което ги измийте и подсушете.

Може да процедирате и по обратния начин (за по-здравословен вариант на рецептата). Сложете целите патладжани, предварително надупчени с нож или вилица, да се пекат на 200 градуса, докато омекнат и са добре изпечени. След това ги цепнете по дължина, но без да прерязвате, и с помощта на лъжица леко разширете отвора.

патладжани по турски

Снимка: Pinterest

Ако сте избрали вариант 1, то в тиган запържете патладжаните в зехтин от всички страни, докато омекнат и леко покафенеят.

Извадете ги върху салфетка, за да попие излишната мазнина.

В същото олио запържете лука, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и домата, след което оставете да къкри, докато излишната течност се изпари. Добавете нарязания магданоз, подправките и захарта. Разбъркайте всичко заедно.

Подредете патладжаните в огнеупорна тава. Използвайте лъжица, за да отворите центъра на всеки патладжан и ги напълнете с плънката. Поставете няколко резенчета домат или лимон отгоре (по желание).

пълнен патладжан по турски

Снимка: Pinterest

Пекат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, за около 30 минути. Ястието се консумира топло или студено – най-добре е да се сервира хладко с кисело мляко или хляб.

турски пълнен патладжан

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

пълнени патладжани с домат

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft