Турските гозби са в основата на много ястия, които смятаме за "чисто" български. Помислете само за мусаката или сармите, например.
Днес ще ви разкрием още една типично турска рецепта - Пълнен патладжан по турски.
Пълнен патладжан по турски
Съставки (за 4 души):
- 4 по-малки патладжана
- 2 глави лук (ситно нарязани)
- 4 скилидки чесън
- 3 домата (обелени и нарязани или 1 консерва)
- зехтин (много, 100 мл или повече)
- 1 връзка магданоз (ситно нарязан)
- сол, черен пипер, щипка захар
- по желание: 1 люта чушка или малко чили за по-интензивен вкус
- няколко капки лимонов сок
Приготвяне:
Разполовете патладжаните по дължина (не докрай, за да останат като лодки). Издълбайте ги малко с лъжица и поръсете със сол. Оставете ги за 20-30 минути, за да се освободи от горчивината си, след което ги измийте и подсушете.
Може да процедирате и по обратния начин (за по-здравословен вариант на рецептата). Сложете целите патладжани, предварително надупчени с нож или вилица, да се пекат на 200 градуса, докато омекнат и са добре изпечени. След това ги цепнете по дължина, но без да прерязвате, и с помощта на лъжица леко разширете отвора.
Снимка: Pinterest
Ако сте избрали вариант 1, то в тиган запържете патладжаните в зехтин от всички страни, докато омекнат и леко покафенеят.
Извадете ги върху салфетка, за да попие излишната мазнина.
В същото олио запържете лука, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и домата, след което оставете да къкри, докато излишната течност се изпари. Добавете нарязания магданоз, подправките и захарта. Разбъркайте всичко заедно.
Подредете патладжаните в огнеупорна тава. Използвайте лъжица, за да отворите центъра на всеки патладжан и ги напълнете с плънката. Поставете няколко резенчета домат или лимон отгоре (по желание).
Снимка: Pinterest
Пекат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, за около 30 минути. Ястието се консумира топло или студено – най-добре е да се сервира хладко с кисело мляко или хляб.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!
Снимка: Pinterest