Каква диета да спазваме, когато имаме предменструален синдром

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Защо ни се хапва, когато имаме ПМС
29191

Защо ни се хапва, когато имаме ПМС

Консенсусът сред диетолозите и психолозите е, че има - колкото и да ви убеждават, че си внушавате. ПМС идва с конкретни много ясни симптоми, а определени храни успокояват тези симптоми. Например, ако намалите раздразнителността чрез прием на медикаменти, желанието за сладко изчезва. Опитът показва, че сладкото има същия ефект върху раздразнителността, като лекарствата, така че е абсолютно налице връзката. За съжаление, сладкото е само временно решение и в дългосрочен план саботира здравето и хормоналния ви баланс.
Сигурно сте чували за невротрансмитора, наречен серотонин, познат и като ‘’хормон на щастието’’. В последната фаза на месечния цикъл, промените в нивата на естрогена и прогестерона причиняват и промени в активността на серотонина в мозъка. Ролята на този елемент е да регулира настроението, апетита и качеството на съня. По принцип нивата на серотонин са по-ниски при жените и ние сме особено чувствителни, когато усетим спад. Тогава ставаме раздразнителни, агресивни, склонни към затваряне и плачем неутешимо. На всичкото отгоре, серотонинът определя и колко сити се чувстваме след храна: затова много жени никога не се засищат с диета с много ниски нива на въглехидрати. Защо обаче точно сладко? Защо не ни се дояжда солено?

 

Всъщност желанията за сладко са най-често срещани, но много жени жадуват и за солен чипс, печени ядки, дори за вратна пържола. Желанието за солено след това се редува с желание за сладко, дори за газирано или алкохол, това са отчаяните опити на тялото да стабилизира невротранзмиторите. Желанието за въглехидрати е най-силно изразено, защото така тялото ви съобщава, че има нужда от триптофан – прекурсор на серотонина. Тук е мястото, където може да реагирате правилно или неправилно: ако дадете на тялото концентрирани и преработени сладки храни, временно ще се почувствате по-добре, но след няколко часа желанието ще се завърне с още по-голяма сила. За някои жени това захарно влакче на ужасите може да продължава и цяла седмица и да повлече и други симптоми като запек, подуване и мигрени.
За да получите достатъчно триптофан, не е достатъчно да приемате само богати на тази аминокиселина храни. Правилно е да комбинирате естествени непреработени източници на въглехидрати и малко белтъчини, тъй като усвояването на триптофана зависи от наличието на конкретни минерали и витамини, както и от освобождаването на инсулин в отговор на приема на въглехидрати. Най-добрите източници на триптофан са червено месо, млечни продукти, сурови ядки, бобови, риба, пилешко и пуешко месо.
 

1
2 3 4 5 6 7
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft