Как да разберем дали е истинско киселото мляко, което сме си купили от магазина?

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Как да разберем дали е истинско киселото мляко, което сме си купили от магазина?
45856
Как да разберем дали е истинско киселото мляко, което сме си купили от магазина?

Още от едно време по нашите земи се е произвеждало кисело мляко. Българското кисело мляко е продукт, който прославя България по цял свят със своите вкусови, хранителни и здравословни качества.

То е млечно-кисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. Основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментация са Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Те се намират в симбиотична връзка и благодарение на тази симбиоза те оцеляват и се развиват, това се случва единствено когато са заедно. Те подобряват чревната флора, а по този начин повишават имунитета, предотвратяват алергиите, спомагат за усвояването на хранителните вещества и извърляне на отровите от тялото, предотвратяват чревни разстройства и запек и понижават лошия холестерол в тялото. Според мнозина киселото мляко е една от българските Супер храни!

Истинското българско кисело мляко се прави единствено и само от прясно мляко и закваска, която съдържа бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Чрез бурното им развитие се получава киселото мляко. Първата кисела, а втората сладка. Киселата Lactobacillus bulgaricus е нашата българска гордост и вирее и се развива единствено по нашите географски ширини. Благодарение на нея, киселото мляко е вкусно и полезно, но и благодарение на нея и се разваля бързо.

Сладката Streptococcus thermophilus придава по-сладък вкус и увеличава годността на продукта. Заради тази причина киселото мляко днес все по-рядко се прави както едно време. Истинското кисело мляко е със съразмерност 1:2 за сладката бактерия през зимата и 1:4 през лятото. За да увеличат срока на годност и да намалят загубите на веригите от брак, днес доста често съотношението е 1:9 до 1:20, което доста намалява полезността на киселото мляко. А в някои случаи изобщо няма жива кисела бактерия.

След като знаем за полезните свойства на българското кисло мляко или просто харесваме вкуса на традиционния български продукт, сме решили да си купим и идва логичният въпрос: „Как да познаем истинското българско кисело мляко?“. За късмет с няколко прости съвета, които можете да използвате - това съвсем не е трудна задача:


Първото нещо, което е необходимо да направите, заставайки пред витрината с млеката в магазините е разбира се, да погледнете етикета. Истинското българско кисело мляко съдържа само МЛЯКО И ЗАКВАСКА (с двете бактерии). Никакво сухо мляко, въпреки че е разрешено за използване с до 20% и абсолютно никакво нишесте и растителни мазнини.


Вторият индикатор е Българския Държавен Стандарт - "БДС" – Той е гаранция за качество, НО все пак имайте предвид, че живеем в България и не  всеки път можем да вярваме на описаното на етикета и е хубаво да направим някои от описаните по-долу тестове вкъщи за да разберем дали действително сме купили истинки качествен продукт.


Избягвайте подсладените кисели млека. Това напълно не е кисело мляко. Защо са ни нужни тези захари, консерванти и овкусители?

Как да познаем истинското кисело мляко у нас? Популярни киселите млека с добавени плодове и ядки. В често пъти случаи това не са истински плодове, а изкуствени вещества с цвят и вкус на истински плодове. А щом вътре има плодове или подобни на тях е необходимо да има и консерванти. Ако има консерванти значи няма полезни бактерии. Ако искаме плодово мляко, нека си вземем истинско и ние да си добавим плодове, ядки или сладко преди да го консумираме.


След като вече сме закупили кисело мляко от магазина Ви препоръчвам сами да се убедите дали то е истинско или е с лъжлив етикет. Ето и няколко прости „трикчета“, които бихте могли да използвате и да установите качеството на киселото мляко.


Истинското мляко още при отварянето има малко вода/цвик отгоре. Бихте могли да отгребем една лъжица от него. Истинското мляко пълни дупката с вода/цвик за някоко часа. Ако не, значи не е истинско и най-вероятно има сгъстители и нишесте.


Вземете си йоден разтвор от аптеката. Капнете по 2-3 капки от него върху млякото и ако след час стане кафеникаво значи няма нишесте. Ако стане лилаво има. Този тест обаче не винаги е показателен и достоверен.


Най-добрият тест, за да разберем наистина ли вътре има полезни бактерии е да използваме купеното кисело мляко за подквасване на домашно. Ако има такива, ще успеем да си подквасим домашно кисело мляко с него. Ако няма - няма да успеем, а ще получим сладникава пихтиеста маса.
Вкусът, разбира се един от най-добрите показатели (ако имате добра база за сравнение). Истинското българско кисело мляко има леко кисел и спрецифичен вкус. В никакъв случай сладък.


Петият критерий е трайността. Ако е със срок на годност над месец вътре със безпогрешност няма полезни бактерии или преобладава сладката бактерия, която няма такива полезни свойства като Лактобацилус Булгарикус. Запомнете, че киселото мляко е най-полезно през първите някоко дни след производството. Ако производствения процес е изключитлно чист и стерилен (какъвто обикновенно само при био производителите) киселото мляко може да запази полезните си свойства до 10-15 дни. За домашно кисело мляко – няколко дни заради липсата на стерилност.

Как да познаем истинското кисело мляко у нас?Ако искате да се наслаждавате винаги на полезено и вкусно кисело мляко, то най-добрият вариант е да си го направите сами. Да си направите домашно кисело мляко не е никак сложно. Достатъчно е да си купите качествено прясно мляко, за предпочитане е да е от проверен източник като кравеферма, мандра или млекарски магазин и да не е пастьоризирано и в никакъв случай да не е от близкия магазин или хипермаркет. Кипвате млякото на бевен огън и след това изчаквате да изтине до 45 градуса. След това добавяте закваската. За закваска може да използвате купено от Вас българско кисело мляко по БДС или по-добрия вариант е БИО киселото мляко. Подържате температурата около 45 градуса, като увиете съда в дебело одеало или го сложите във фурната я нагласите да подържа тази температура. За да се развият полезните бактерии са нужни около 3-4 часа.

След това приберете млякото в хладилника за една нощ. Това ще спре развитието на бактериите. Ако го подквасите твърде дълго и не спрете ферментацията на време млякото ще стане много кисело. Още по-лесният вариант е да си купите машина за правене на кислело мляко. С нея всичко става без много усилия и грешки. Не забравяйте да си отделите малко от готовия продукт, за да го използвате за закваска следващия път.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft