Какво представляват трансмазнините?
Трансмазнините са наскоро открит страничен елемент на здравословното хранене, разтревожили учените и специалистите по хранене. Тъй като растителните масла при стайна температура имат свойството да се втечняват, се използва методът на хидрогенирането, който води до втвърдяване на растителни масла. Колкото по-твърд е маргаринът и по-дълъг срокът му на годност, толкова повече трансмазнини се крият в него. Обикновено най-наситени на трансмазнини са най-евтините продукти, които не изискват специални условия за съхранение. Основната опасност от трансмазнините е, че те повишават “лошия” холестерол (липопротеини с висока плътност) и понижават “добрия”. Другият проблем е в това, че нашите закони не задължават производителите да поясняват какво точно масло са използвали за производството, например на сладкиши или полуготови продукти, а в резултат след консумирането на някои “бисквитки” рискуваме да получим ударна доза от трансмазнини.