Има ли витамини в маргарина?
Да, ако те са изкуствено добавени. Днес това се прави, за да се приближат хранителните свойства на маргарина до тези на кравето масло. Обикновено в състава на маргарина има витамин А (полезен за кожата, лигавиците и зрението) и витамин D (укрепва костите), а в някои случаи - витамин Е (нужен на мускулите и нервите). Информация за добавените витамини се съдържа на опаковката.
В състава на “лекия” маргарин се съдържат от 39 до 41% мазнини. Но затова има повече вода и хранителни добавки като желатин, оксиданти и консерванти. Дали тези вещества може да ви помогнат да отслабнете - е голям въпрос. В същото време изследванията показват, че жените, които ядат нискомаслен маргарин, рефлекторно мажат по-дебел слой - поради факта, че продуктите с по-ниско съдържание на мазнини не засищат глада. Диетолозите препоръчват да се въздържаме от купуване на “леките варианти” и по-добре да използваме по-икономично обикновените маргарини. Като цяло, названието диетичен маргарин често се разбира погрешно, а производителите използват тази грешка в полза на рекламните си кампании. Първоначално диетичният маргарин е изобретен за включване в храненето на хора, страдащи от високо кръвно налягане и високи нива на мазнини в кръвта.