Защо са важни мазнините омега-3
Полиненаситените мастни киселини от групата на омега-3 са от съществено значение за дейността на организма, но човешкото тяло не е в състояние да ги синтезира. Ето защо е важно да ги приемате с храната.
Омега-3 разреждат кръвта, гасят възпаленията, подобряват състоянието на сърдечносъдовата система и ставите. Основните доставчици на омега-3 мазнини са: рибите, които живеят в студена морска вода - херинга, скумрия, сьомга, сардина. За съжаление повечето хора в България рядко слагат на масата си риба, затова трябва да обърнем внимание на включването в менюто на орехови ядки, ленено семе и рапично масло, също богати на омега-3.
Освен богатите на омега-3 мазнини рапица и ленено масло, огромна стойност има и маслиновото масло, което съдържа така наречените мононенаситени мастни киселини. Те също са важни за кръвоносната система, имат способността да понижават кръвното налягане и освен това са антиоксиданти. Но маслата от трън, соя и слънчоглед също се използват при производството на маргарин, съдържат големи количества омега-6 полиненаситени мазнини, които са много полезни за здравето. Спецификата на омега-3 и омега-6 се състои в това, че използването им може да намали нивата на холестерола в кръвта.