Масло или маргарин?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Защо са важни мазнините омега-3
18525

Защо са важни мазнините омега-3

Полиненаситените мастни киселини от групата на омега-3 са от съществено значение за дейността на организма, но човешкото тяло не е в състояние да ги синтезира. Ето защо е важно да ги приемате с храната.

Омега-3 разреждат кръвта, гасят възпаленията, подобряват състоянието на сърдечносъдовата система и ставите. Основните доставчици на омега-3 мазнини са: рибите, които живеят в студена морска вода - херинга, скумрия, сьомга, сардина. За съжаление повечето хора в България рядко слагат на масата си риба, затова трябва да обърнем внимание на включването в менюто на орехови ядки, ленено семе и рапично масло, също богати на омега-3.

Освен богатите на омега-3 мазнини рапица и ленено масло, огромна стойност има и маслиновото масло, което съдържа така наречените мононенаситени мастни киселини. Те също са важни за кръвоносната система, имат способността да понижават кръвното налягане и освен това са антиоксиданти. Но маслата от трън, соя и слънчоглед също се използват при производството на маргарин, съдържат големи количества омега-6 полиненаситени мазнини, които са много полезни за здравето. Спецификата на омега-3 и омега-6 се състои в това, че използването им може да намали нивата на холестерола в кръвта. 

1 2
3
4
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft