Козунак на конци в хлебопекарна
100 мл прясно мляко
	14 г суха мая
	3 бр. яйца
	150 г захар
	100 г масло
	щипка сол
	1 ванилия
	1/2 к.л. кардамом
	1/2 к.л. мастиха
	1 с.л. махлеп
	кората от 1 бр. портокал и лимон настъргани
	500 г брашно
	Подправките - кардамон, махлеп, мастиха с 1 с.л. захар се смилат на машинка за кафе, пресяват се. Ако нямате такива подправки слагате 3 ванилии. С тези подправки козунакът ухае на много хубаво. Направила съм снимка на подправките.
	Млякото се затопля леко, прибавя се маята и 3 с.л. брашно от общото количество, разбърква се и се покрива с кърпа, оставя се да втаса. През това време разбиваме яйцата със захарта с миксер, прибавя се щипка сол, смлените подправки, ванилията и кората от портокала и лимона. Прибавя се и втасалата мая, разбърква се добре, прибавя се пресятото брашното на части и се бърка с дръжката на дървена лъжица в посока дясно, така се получават конци на козунака. Тестото се слага в машина за хляб, прибавя се и леко разтопеното масло отгоре. Включва се на програма само за месене - 15 минути. На моята машина е номер 9. Пуща се 3 пъти по 15 минути. След това се включва на програма месене и втасване 1 час и половина, при мен е номер 8. При втасването не отваряйте вратичката, контролирайте през прозорчето.
	След като се надигне тестото се изважда от машината, разделя на 3 като се работи с намаслени ръце върху намаслен плот, за да не лепне, правят се 3 фитила, които се оплитат. Поставят се във форма, постлана с хартия и намазана с масло. Затопля се леко фурната и тестото се поставя вътре, докато удвои обема си. След като втаса се намазва с жълтък, поръсва се с кафява захар, сусам или по ваше желание и се пече в предварително загрята 180С фурна до готовност, около 45 минути на моята фурна.
	* Необходимо е формата да бъде продълговата - 35х11 см с височина 8 см. Ако е по-малка козунака излиза извън форма. Може да се използва голяма кръгла форма за кекс. Ако нямате такава разделете тестото на две и направете два по-малки козунака. Успехът за добрия козунак зависи от качеството на брашното и продуктите. 

                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            







