5-6 бр. картофи
	1 глава лук
	1 стрък праз лук
	2-3 бр. моркови
	1 бр. тиквичка
	5-6 розички от карфиол
	300 мл прясно мляко
	сока от половин лимон
	1 ч.л. черен пипер
	сол
	50 г масло
	За крутоните:
	5-6 филии хляб
	1 ч.л. шарена сол
	3-4 с.л. олио
	течна сметана за гарниране
Измитите, почистени и нарязани зеленчуци се сваряват в тенджера покрити с вода. След като се сварят зеленчуците се пасират и ако е необходимо се добавя още малко вода. След това се прибавя млякото, маслото, черния пипер и сол на вкус. Супата се остава на тих огън да заври. Прибавя се маслото. Ври още няколко минути и се прибавя лимоновия сок. През цялото време след като супата е пасирана се внимава да не загори, като се разбърква от време на време. Хлябът се нарязва на малки кубчета, слагат се в тава, поръсват се с шарената сол и олиото. Разбъркват се и се запичат в умерена фурна до златисто. Непосредствено преди сервиране се гарнира с крутоните и 1-2 с.л. течна сметана.

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








