Летни идеи за изключително лесно ястие- 8 бързи рецепти с тиквички, които не знаете

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Летни идеи за изключително лесно ястие- 8 бързи рецепти с тиквички, които не знаете
Летни идеи за изключително лесно ястие- 8 бързи рецепти с тиквички, които не знаете
50347
Източник: supichka
Летни идеи за изключително лесно ястие- 8 бързи рецепти с тиквички, които не знаете
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тиквени ролца с крема сирене

  • тиквички- 3 броя
  • крем сирене-150 грама
  • чесън-3 скилидки
  • орехи-3 броя
  • копър-1/2 връзка
  • зехтин-2 супени лъжици
  • зехтин-2 супени лъжици
  • оцет-2 супени лъжици

Рецептата:

  • Избирате средно големи тиквички. Измивате ги, отрязвате двата им края и ги нарязвате на тънки филийки по дължина.
На оребрен тиган, на скара или на грил изпичате тиквичките от двете страни, слагате ги в купа, като ги овкусявате с ½ чаена лъжица сол, зехтина и оцета.
  • Почиствате и счуквате скилидките чесън, почиствате и нарязвате копъра и орехите на ситно и изсипвате тези съставки в купа. Добавяте крем сиренето и разбърквате добре докато съставките се смесят добре, пишат от supichka
  • В единия край на изпечените тиквени филийки слагате част от сместа, завивате на колелце, след което го забучвате с клечка за зъби, за да се фиксира и да не се развива.
  •  

    Тиквички с млечен сос

    Необходими съставки:

    • тиквички 3 броя
    • олио 1 чаена чаша
    • брашно 5 супени лъжици

    За соса

    • кисело мляко 1 чаена чаша
    • чесън 3 скилидки
    • копър 1/2 връзка

    Рецептата:

    • Измивате тиквичките, нарязвате ги на дебели колелца и ги поръсвате със сол, за да се осолят. Внимавайте да не нарежете тиквичките на прекалено тънки филийки, тъй като ще е трудно да ги изпържите и има голя вероятност да се скъсат и разпаднат. Изсипвате брашното в плитка чиния и овалвате всяка една от тиквичките от двете страни в брашно.
    • В дълбок тиган изсипвате олиото и след като е добре сгорещено слагате оваляните в брашно колелца тиквички в него, като обръщате (например с помощта на вилица) и ги запържвате и от двете страни, докато придобият леко златист цвят. Готовите тиквички поставяте в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят добре от излишната мазнина.
    • Млечният чеснов сос приготвяте, като разбиете киселото мляко и към него добавите счуканите скилидки чесън и нарязания на ситно копър. Разбърквате добре, за да се разпределят чесъна и копъра равномерно.

     

    Мусака от тиквички

    Необходими съставки:

    • тиквички 4 броя
    • сирене 1 чаена чаша или извара
    • кисело мляко 400 грама
    • ориз 1 чаена чаша
    • яйца 3 броя
    • чесън 1 глава
    • копър 1/2 връзка

    Рецептата:

    • Намазнявате дъното на тавата с олио като за баница .Тиквичките се нарязват на кръгчета. Половината от нарязаните тиквички се подреждат плътно на дъното на тавата като леко се застъпват.
    • Тиквичките  се посоляват се  и се наръсват със сиренето / изварата , след това се добавя копъра и нарязания на ситно чесън, а накрая и измития ориз. Завършва се с останалите тиквичките, като пак се подреждат леко застъпени. Леко се поръсва с олио.
    • Киселото мляко и яйцата се разбиват заедно с ½ чаена лъжица сол и ½ чаена чаша вода и се изсипват върху подредената плънка. Мусаката от тиквички се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече, докато тиквичките хванат златиста коричка.

    "Хепи" тиквички по гръцки

    Необходими съставки:

    • тиквички 3 броя
    • бяло брашно 1 супена лъжица
    • олио 1/2 чаена чаша
    • царевично брашно 1 супена лъжица
    • кисело мляко 1 чаена чаша
    • чесън 2-3 скилидки
    • копър 1/2 връзка

    Рецептата:

    Рецептата за тиквички по гръцки в три стъпки:

    • За да станат тиквички по гръцки истински тиквички по гръцки, а не просто пържени тиквички е необходимо на първо място да нарежете тиквичките на възможно най, най-тънки ленти. Много лесно това става, ако нарежете тиквичките с белачката за зеленчуци. В голяма купа сложете студена вода и 10-15 кубчета лед, след което сложете нарязаните на възможно най-тънко тиквички. Поръсете дъното на тенджера с малко от смесените брашна, отгоре сложете от тиквичките, отново малко от брашното, отново тиквички и така докато свършат. Много важно е да ползвате смес от бяло и царевично брашно, тъй като царевичното брашно е по-едро и тиквичките стават по-хрупкави благодарение на него. Сложете капака и като хванете здраво тенджерата, заедно с капака ги разтърсете добре, така че тиквичките отвсякъде да се овалят в брашно.
    • Пържите тиквичките по гръцки в дълбок тиган или тенджера в голямо количество олио, като след като ги изпържите и от двете страни ги наредите в чиния, в която предварително сте поставили домашна хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.Забележка: Тиквичките по гръцки трябва да сервирате веднага, тъй като ако не ги сервирате веднага, тиквичките по гръцки ще се отпуснат, няма да бъдат вече хрупкави и ще се превърнат в обикновени пържени тиквички. Това разбира се не е голям проблем, но ефектът на тиквичките по гръцки ще се загуби.
    • За да бъдат вашите тиквички по гръцки още по-вкусни, може да приготвите към тях и млечен сос. Счукайте скилидките чесън, заедно с 1 кафена лъжица сол. Към тях добавете нарязания копър и разбъркайте. Накрая добавете и киселото мляко и отново разбъркайте добре.

    Мусака от тиквички с кайма

    Необходими съставки:

    • тиквички 1 кг
    • кайма 500 грама
    • лук 2 броя
    • домати 2 броя
    • магданоз 1/2 връзка 
    • брашно 2 супени лъжици
    • черен пипер 1/2 чаена лъжица
    • олио 1/2 чаена чаша

    За заливката

    • яйца 2 броя
    • прясно мляко 2 чаени чаши
    • брашно 3 супени лъжици
    • краве масло 3 супени лъжици

    Рецептата:

    • Измивате добре тиквичките и ги нарязвате на кубчета без да ги белите. Изсипвате тиквичките в дълбок тиган или тенджера, в които сте сгорещили ½ от предвиденото олио, след което ги поръсвате с брашното, добавяте и ½ чаена лъжица сол и разбърквате добре, за да може брашното да се разпредели равномерно. Запържвате тиквичките за около 5-6 минути. След това изсипвате тиквичките в тавата, в която ще печете мусаката и ги оставете да изстинат.
    • В тиган сгорещете останалото олио и добавете към него ситно нарязаните глави лук, след което разбъркайте. След като лукът омекне добавете каймата и разбъркайте добре, за да не остане на бучки. Добавете настърганите домати, черния пипер и ½ чаена лъжица сол и разбъркайте и оставете сместа да поври, докато водата се изпари, тогава добавете и ситно нарязания магданоз.
    • След това изсипете каймата в тавата върху тиквичките, разбъркайте добре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
    • Идва ред за приготвяне на заливката за мусаката от тиквички с кайма. Заливката за мусаката от тиквички представлява сос Бешамел с добавени яйца. За приготвянето му разтопявате маслото в дълбок тиган или тенджера, след което добавяте към него брашното и разбърквате. Запържвате брашното за минута две, след което добавяте прясното мляко и разбърквате енергично. Бъркате, най-добре с тел за разбиване, докато сместа се сгъсти, до степен, че вилица оставя следа в нея.
    • Оставяте сосът на страна, докато поизстине, след което добавяте една чаена лъжица сол и разбитите яйца при непрекъснато бъркане. Разпределете сместа равномерно върху мусаката. Печете мусаката от тиквички с кайма в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви, което отнема около 30 минути.

     

    Тиквички с кайма

    Необходими съставки:

    • тиквички 2 кг
    • кайма 500 грама
    • ориз 1/3 чаена чаша
    • лук 2 броя
    • домати 2 броя
    • копър 1/2 връзка

    За соса

    • брашно 2 супени лъжици
    • жълтъци 2 броя
    • кисело мляко 1 чаена чаша

    Рецептата:

    • Измивате тиквичките, изрязвате задната част и дръжката и ги режете на пънчета с височина около 5-6 сантиметра. Издълбавате с лъжица сърцевината на пънчетата тиквички, като внимавате да не ги пробиете, тъй като тези пънчета ще се пълнят и сместа ще изтече при печене, ако ги пробиете. Посолете издълбаните тиквички и капнете по няколкото капки олио във всяка.
    • Нарязвате лука на ситно и го изсипвате в тиган със сгорещено олио. След като омекне добавяте ориза и вътрешността от тиквичките и разбърквате. Добавяте настърганите домати, една чаена лъжица сол и една чаена чаша вода и оставяте сместа да ври, докато оризът поеме водата.
    • След като водата изври дръпнете тигана от котлона и изчакайте сместа да изстине, след което добавете каймата  и ситно нарязания копър и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.
    • Пълните тиквените пънчета и ги нареждате в тава. Добавяте 1/2 чаена чаша гореща вода в тавата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за един час.
    • По желание може да приготвите и сос за пълнените тиквички. Запичате брашното, като го изсипете в нагорещен тиган и бъркате докато стане леко порозовее. Разбивате киселото мляко, заедно с жълтъците и соса, който се е образувал при печенето на тиквичките и го добавяте, заедно с ½ чаена лъжица сол към запеченото брашно при непрекъснато бъркане. Бъркате старателно, за да не стане соса на бучки.
    • Може да сервирате пълнените тиквички и със сос от кисело мляко и чесън.

    Тиквички със сирене и яйца

    Необходими съставки:

    • тиквички 4 броя
    • яйца 4 броя
    • сирене 250 грама
    • копър 1/2 връзка
    • чесън 2 скилидки
    • лук 1 брой
    • олио 1/3 чаена чаша
    • кашкавал 100 грама

    Рецептата:

    • Избирате средно големи тиквички. Разрязвате ги по дължина, така че да се получат лодки, след което с лъжица или нож издълбавате сърцевината на лодките.
    • В голям тиган или тенджера загрявате олиото, и изсипвате в него почистените и ситно нарязани лук и чесън. Разбърквате за около 1-2 минути, след което към тях прибавяте и вътрешността на тиквичките. Разбърквате добре и оставяте сместа на котлона, докато водата от тиквичките изври. Сваляте тигана от котлона и добавяте към сместа натрошеното сирене, разбитите яйца и нарязания на ситно копър.
    • Подреждате лодките от тиквички в голяма тава, посолявате с щипка сол всяка лодка, след което ги пълните с подготвената плънка. В тавата добавяте и една чаена чаша гореща вода. Печете пълнените тиквички със сирене и яйца в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато придобият леко златист цвят. По желание може да поръсите пълнените тиквички със сирене и яйца с настърган кашкавал и да запечете за още 3-4 минути.

    Хрупкави тиквички на фурна

    Необходими съставки:

    • тиквички 2 броя
    • кашкавал 1 чаена чаша
    • черен пипер 1/2 чаена лъжица

    Рецептата:

    • Измивате добре тиквичките и настъргвате на ситно ренде твърдата част на тиквичките без меката вътрешна част със семките. Останалата вътрешна част на тиквичките може да ползвате например за приготвяне на вкусни препечени сандвичи с тиквички.         За рецептата за хрупкави тиквички на фурна избирате възможно по-твърд кашкавал, който настъргвате на ситно ренде. Ако кашкавалът е много мек, хрупкавите тиквички на фурна няма да могат да се препекат добре и няма да бъдат така стегнати и хрупкави. Може да ползвате и настърган пармезан.
    • Разбърквате тиквичките, заедно с настъргания кашкавал с ръце, като добавяте и черния пипер. Застилате голяма тава, най-добре тавата на фурната, с хартия за печене и слагате по една чаена лъжица от сместа, но не оформена като кюфте, а тънко, като малка палачинка от тиквички. Печете хрупкавите тиквички на фурна в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, или докато крайчетата им добре се препекат.
    • Изваждате хрупкавите тиквички от фурната, изчаквате да изстинат напълно и тогава ги отделяте от хартията за печене.
    • Може да сервирате хрупкавите тиквички със сос от кисело мляко чесън и копър, или друг подходящ или любим сос
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft