 
                
            
	2 чаши брашно
	1/2 ч.л. сол
	2/3 - 1 чаша мазнина (масло, маргарин, олио)
	1/4 - 1/2 чаша вода
	Пълнеж:
	сладко от сини сливи или друг черупчест плод (или сладко по избор)
	Смесете брашното и солта. Прибавете мазнината към брашнената смес. Добавете достатъчно вода, за да оформите топка от тестото, така че да не лепне. Разточете топката на кора с дебелина около 0,5 см. върху набрашнен плот. Изрежете кръгчета от тестото с чаша или формичка. Сложете 1/2-1 ч.л. от сладкото в центъра на всяко кръгче. Прегънете на полумесец и с вилица притиснете ръбовете, така че да оформите къдраво ръбче. Пробийте с вилица върха на всяка емпенада и изпечете в загрята на 175 градуса фурна за 15-20 минути, до златисто-кафяво.
	Поднесете емпенадите топли или студени, по желание - поръсени с пудра захар. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








