Никога не изхвърляйте семките на пъпеша – те са много лечебни и помагат за лечението на много здравословни проблеми. Семената на пъпеша имат многобройни лечебни свойства , но много хора не са наясно с тях и често се озовават в кошчето, след като ги изядат.
Семената на пъпеша се използват за естествено лечение на бактерията Escherichia coli.
Снимка: pixabay
Пъпешът като здравословна храна
Няма по-красив и вкусен летен плод от пъпеша. Той е много вкусен и освежаващ през горещите летни дни. Пъпешът е нискокалорична храна и можете да го ядете много често през лятото.
В 150 г пресен пъпеш има само 53 калории. Пъпешът съдържа много диетични фибри, така че ако сте на план за отслабване, пъпешът е отличен избор за вас. Една порция ще ви засити за няколко часа.
Снимка: pixabay
Пъпешът защитава костите, поддържа здравината им и предотвратява остеопорозата. Ако сте склонни към чести камъни в бъбреците, тогава трябва да ядете пъпеш в големи количества.
Пъпешът е богат на бета-каротин, известен антиоксидант. Според ново изследване, бета-каротинът помага за предотвратяване на някои видове рак. Богат е и на витамини А и С.
Минералите в пъпеша включват: калий, магнезий, калций и фосфор. Пъпешът съдържа и важна аминокиселина – триптофан, която позволява по-добър и по-качествен сън за тези, които страдат от безсъние.
Пъпешът съдържа 90% вода, което го прави отлична храна за контрол на теглото. Той хидратира тялото, повишава енергията и лекува хроничната умора.
Сокът от пъпеш е чудесен при слънчеви изгаряния. Той има благоприятен ефект върху кожата и помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото.
Семената на пъпеша пък са отлично природно средство за лечение на инфекции на пикочните пътища.
Снимка: pixabay
Семената на пъпеша са годни за консумация
Южноамериканските и азиатските народи използват тези семена сурови в диетата си, често като здравословна закуска. В индийската аюрведична медицина семената на пъпеша имат култов статус.
Те са задължителни за консумация през лятото, тъй като охлаждат цялото тяло, помагат за прочистването на червата и позволяват на храносмилателната система да функционира по-добре.
Семената на пъпеша се сушат, след което се смилат и се добавят към известната лечебна напитка с кисело мляко – ласи, но могат да се консумират и сурови. Ласито е популярна традиционна напитка, която е смес от вода, кисело мляко, подправки, плодове, семена...
Снимка: pixabay
.jpg)
Снимка: pixabay
Фитотерапевтите съветват, че е най-добре да се консумират сушени семки от пъпеш, от които се прави известният чай. Приготвените по този начин семена могат да се използват и съхраняват през цялата година. Процедурата е много проста.
Снимка: pixabay
.jpg)
Снимка: pixabay
Чай от семена на пъпеш – рецепта
Необходими съставки:
- 400 мл вода
- 2 чаени лъжички прах от семки на пъпеш
Начин на приготвяне:
Сварете водата и добавете към нея 2 чаени лъжички прах от смлени семена. Варете на среден огън, докато 100 мл вода от чая се изпарят. След това свалете тенджерата от котлона.
Покрийте с капак и след 15 минути прецедете чая. Разделете получения чай на 3 равни дози (по 100 мл всяка доза). Консумирайте по една доза от чая три пъти дневно, половин час преди всяко основно хранене.
Напитка от семена на пъпеш
Можете да използвате семена от пъпеш за лечение на ешерихия коли и по друг, прост начин.
Необходими съставки:
- 1 чаена лъжичка семки от пъпеш
- 1 чаша вода (200-250 мл).
Процедура:
Сложете 1 чаена лъжичка от семената в 1 чаша вода. Разбъркайте добре и изпийте получената течност. Най-добре е напитката да се пие сутрин, на гладно, половин час преди хранене. Терапията се провежда в продължение на 21 дни (3 седмици).
Ефектът от семките на пъпеша се засилва, ако ги комбинирате с червени боровинки. Можете да пиете чай от червена боровинка със семки на пъпеш или да ядете пресни червени боровинки, докато пиете чай от семки на пъпеш.
Ако имате хронично бъбречно заболяване или приемате бета-блокери, консумирайте пъпеш в малки количества, с препоръка и съвет от лекар. За подробности относно цялата процедура вижте видеото ТУК . / Текстът за NMD.mk е написан от Мартина Христовска