Руска торта с ром по подробна рецепта стъпка по стъпка: Всички гости се избиват за парченце!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Руска торта с ром по подробна рецепта стъпка по стъпка: Всички гости се избиват за парченце!
Руска торта с ром по подробна рецепта стъпка по стъпка: Всички гости се избиват за парченце!
769
Източник: За Жената
Руска торта с ром по подробна рецепта стъпка по стъпка: Всички гости се избиват за парченце!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Руската ромова торта е начело в списъка с любими десерти за много хора, задължително я опитайте, ако все още не сте!

Руската торта с ром е класика на славянската трапеза и любим деликатес в много балкански държави, особено за празници и празнични поводи. Известна с богатия си вкус, комбинация от орехи, шоколад, сушени плодове и ром, тази торта е истинско предизвикателство за любителите на сладкиши, които искат впечатляващ десерт, но е и много възнаграждаваща - всяка хапка носи интензивно, ароматно удоволствие.

Ето необходимите съставки и подробната процедура по приготвянето й:

Руска торта с ром 

Съставки:

Съставки за една кора:

  • 5 белтъка
  • 5 супени лъжици захар
  • 2 яйчни жълтъка
  • 3 супени лъжици смлени орехи
  • 3 супени лъжици брашно

Печем три кори в тава за печене 24 x 34 см.

при температура 200° за 15'

Пълнеж:

  • 1 л прясно мляко
  • 9 жълтъка
  • 30 г ванилова захар
  • 200 г захар
  • 180 гр. пълнозърнесто брашно
  • 250 г маргарин
  • 125 г масло
  • 100 г пудра захар
  • 200 гр. нарязани желирани бонбони
  • 150 гр. печени нарязани орехи или лешници
  • 100 г стафиди

Декорация:

  • 200 г бита сметана с ванилия

Приготвяне:

1. Приготвяне на корите (всяка се приготвя поотделно):

Включете фурната на 200°C.

Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с щипка сол, докато се образуват твърди върхове.

Разбийте жълтъците със захарта, докато станат леки и пухкави.

Внимателно смесете белтъците и жълтъците, добавете брашното и смлените орехи. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да остане сместа ефирна.

Покрийте формата с хартия за печене и печете корите поотделно или всички заедно и нарежете по-късно - около 15-20 минути.

тесто за кори

Снимка: youtube

разпределяне тесто

Снимка: youtube

Корите трябва да са леко златисти. Трябват ви общо 3 кори (най-лесно е да разделите предварително сместа на 3 части и да ги изпечете поотделно).

Оставете корите да се охладят напълно.

кори за торта

Снимка: youtube

2. Приготвяне на пълнежа

Разбийте маслото и маргарина с пудра захар до кремообразна смес.

Жълтъците разбийте с тел, добавяйки към тях кристалната и ваниловата захар, а след това и брашното. Накрая добавете 200 мл от прясното мляко.

смес за крем

Снимка: youtube

Оставете останалото мляко да заври на котлона, след което постепенно прибавете приготвената по-горе смес към него, при непрекъснато бъркане.

крем варене

Снимка: youtube

Трябва да се получи гъст крем.

гъст крем

Снимка: youtube

След това добавете крема лъжица по лъжица към маслената смес, като продължавате да бъркате с миксер.

крем със сушени плодове

Снимка: youtube

Накрая добавете нарязаните ядки и сушените плодове, разбъркайте внимателно.

3. Сглобяване на тортата

Поставете първата кора върху тава, покрийте с 1/4 от крема.

крем върху кората

Снимка: youtube

Продължете да редите кори и плънки на пластове, докато не ги използвате всичките.

две кори с крем

Снимка: youtube

сглобяване торта

Снимка: youtube

Завършете с крем отгоре и отстрани на тортата.

намазване торта с крем

Снимка: youtube

Върху него намажете с разбитата ванилова сметана и с помощта на шприц оформете орнаменти по страните на тортата.

сметана върху крема

Снимка: youtube

орнаменти върху торта

Снимка: youtube

Най-накрая поръсете с натрошени ядки (орехи или по желание).

натрошени орехи

Снимка: youtube

4. Охлаждане

Оставете тортата в хладилника за поне 4 часа, за предпочитане за една нощ, за да може пълнежът да стегне и вкусовете да се пропият.

торта с ром

Снимка: youtube

резен торта

Снимка: youtube

Допълнителни съвети:

За по-богат вкус можете да добавите малко настъргана портокалова кора към крема.

Можете предварително да накиснете сушените плодове в ром или портокалов сок.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft