Руската ромова торта е начело в списъка с любими десерти за много хора, задължително я опитайте, ако все още не сте!
Руската торта с ром е класика на славянската трапеза и любим деликатес в много балкански държави, особено за празници и празнични поводи. Известна с богатия си вкус, комбинация от орехи, шоколад, сушени плодове и ром, тази торта е истинско предизвикателство за любителите на сладкиши, които искат впечатляващ десерт, но е и много възнаграждаваща - всяка хапка носи интензивно, ароматно удоволствие.
Ето необходимите съставки и подробната процедура по приготвянето й:
Руска торта с ром
Съставки:
Съставки за една кора:
- 5 белтъка
- 5 супени лъжици захар
- 2 яйчни жълтъка
- 3 супени лъжици смлени орехи
- 3 супени лъжици брашно
Печем три кори в тава за печене 24 x 34 см.
Пълнеж:
- 1 л прясно мляко
- 9 жълтъка
- 30 г ванилова захар
- 200 г захар
- 180 гр. пълнозърнесто брашно
- 250 г маргарин
- 125 г масло
- 100 г пудра захар
- 200 гр. нарязани желирани бонбони
- 150 гр. печени нарязани орехи или лешници
- 100 г стафиди
Декорация:
- 200 г бита сметана с ванилия
Приготвяне:
1. Приготвяне на корите (всяка се приготвя поотделно):
Включете фурната на 200°C.
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с щипка сол, докато се образуват твърди върхове.
Разбийте жълтъците със захарта, докато станат леки и пухкави.
Внимателно смесете белтъците и жълтъците, добавете брашното и смлените орехи. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да остане сместа ефирна.
Покрийте формата с хартия за печене и печете корите поотделно или всички заедно и нарежете по-късно - около 15-20 минути.

Снимка: youtube

Снимка: youtube
Корите трябва да са леко златисти. Трябват ви общо 3 кори (най-лесно е да разделите предварително сместа на 3 части и да ги изпечете поотделно).
Оставете корите да се охладят напълно.

Снимка: youtube
2. Приготвяне на пълнежа
Разбийте маслото и маргарина с пудра захар до кремообразна смес.
Жълтъците разбийте с тел, добавяйки към тях кристалната и ваниловата захар, а след това и брашното. Накрая добавете 200 мл от прясното мляко.

Снимка: youtube
Оставете останалото мляко да заври на котлона, след което постепенно прибавете приготвената по-горе смес към него, при непрекъснато бъркане.

Снимка: youtube
Трябва да се получи гъст крем.

Снимка: youtube
След това добавете крема лъжица по лъжица към маслената смес, като продължавате да бъркате с миксер.

Снимка: youtube
Накрая добавете нарязаните ядки и сушените плодове, разбъркайте внимателно.
3. Сглобяване на тортата
Поставете първата кора върху тава, покрийте с 1/4 от крема.

Снимка: youtube
Продължете да редите кори и плънки на пластове, докато не ги използвате всичките.

Снимка: youtube

Снимка: youtube
Завършете с крем отгоре и отстрани на тортата.

Снимка: youtube
Върху него намажете с разбитата ванилова сметана и с помощта на шприц оформете орнаменти по страните на тортата.

Снимка: youtube

Снимка: youtube
Най-накрая поръсете с натрошени ядки (орехи или по желание).

Снимка: youtube
4. Охлаждане
Оставете тортата в хладилника за поне 4 часа, за предпочитане за една нощ, за да може пълнежът да стегне и вкусовете да се пропият.

Снимка: youtube

Снимка: youtube
Допълнителни съвети:
За по-богат вкус можете да добавите малко настъргана портокалова кора към крема.
Можете предварително да накиснете сушените плодове в ром или портокалов сок.














