С 4 сладки и 4 люти чушки пълня цял буркан! По-вкусно от лютеница и лютивка – всички ме молят за рецептата, а тайната е в соса

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С 4 сладки и 4 люти чушки пълня цял буркан! По-вкусно от лютеница и лютивка – всички ме молят за рецептата, а тайната е в соса
С 4 сладки и 4 люти чушки пълня цял буркан! По-вкусно от лютеница и лютивка – всички ме молят за...
318
Източник: За Жената
С 4 сладки и 4 люти чушки пълня цял буркан! По-вкусно от лютеница и лютивка – всички ме молят за рецептата, а тайната е в соса
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пригответе тази зимнина с чушки по рецептата на Олга и се насладете на неустоимия пикантен вкус, който се съчетава идеално като гарнитура към всички ястия.

Донякъде прилича на лютеница, но чушките тук са нарязани на едро и са попили от вкусния и гъделичкащ апетита сос.

Възползвайте се от сезона на чушките и опитайте рецептата на Олга, след което споделете впечатленията си. Посочените съставки са достатъчни за един буркан, но можете да коригирате количествата според вашите нужди.

Ето какво ви е необходимо за тези Огнени пиперки :

Огнени пиперки

Продукти: 

  • 4 големи червени чушки
  • 4 дълги, люти червени чушки
  • 2 скилидки чесън (100 г)
  • 250 мл олио
  • 250 мл вода
  • 1 чаена лъжичка сол (или на вкус)
  • 70 г захар
  • 2 супени лъжици бял алкохолен оцет 9%

Приготвяне: 

Измийте чушките и ги подсушете с кухненска кърпа. След това отстранете дръжките, семките и нарежете всяка чушка на три до четири дълги ленти, широки приблизително 1,5 см.

нарязани червени чушки

Снимка: YouTube

Постелете дъното на тавата за печене, в която ще печете чушките, с алуминиево фолио (можете да поставите и хартия за печене върху фолиото, ако желаете). Намажете дъното с олио и след това затворете плътно горната част на тавата за печене с друго парче алуминиево фолио (можете да поставите и хартия за печене отдолу).

тава във фолио

Снимка: YouTube

Поставете така „опакованите“ чушки и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час. През това време те ще омекнат хубаво, но няма да се хидратират. Междувременно пригответе лютите чушки: просто отстранете дръжките и ги нарежете на 3-4 парчета.

люти чушки на парчета

Снимка: YouTube

Не е необходимо да отстранявате семките от лютите чушки. Обелете и почистете чесъна, след което го сложете в блендер заедно с лютите чушки. Смелете добре, за да ги нарежете възможно най-ситно и да получите хубава, гладка смес.

чесън в блендер

Снимка: YouTube

Прехвърлете получената смес в по-малка тенджера, добавете олиото, водата, солта и захарта. Разбъркайте добре, след което сложете на огъня да се загрее, като бъркате непрекъснато, за да се разтвори захарта. След като заври, свалете тенджерата от котлона, добавете оцета и върнете да къкри още 5 минути.

сос в тенджера

Снимка: YouTube

люта марината

Снимка: YouTube

Прехвърлете печените във фурна чушки в сух, стерилизиран буркан, след което добавете сместа от тенджерата.

изпечени чушки

Снимка: YouTube

чушки в буркан

Снимка: YouTube

С нож леко разместете чушките, за да освободите място, след което долейте от маринатата догоре. Затворете плътно буркана с чист капак и веднага го обърнете с дъното нагоре, докато е още горещ.

обърнат буркан

Снимка: YouTube

Оставете го така, докато изстине, и можете да го ядете на следващия ден. Съхранявайте зимнината на тъмно и хладно място, а след отваряне дръжте в хладилник. Ако ви остане сос в тенджерата, използвайте го за друго ястие или салата, много е вкусен.

Огнени пиперки

Снимка: YouTube

огнени пиперки в буркан

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft