Пригответе тази зимнина с чушки по рецептата на Олга и се насладете на неустоимия пикантен вкус, който се съчетава идеално като гарнитура към всички ястия.
Донякъде прилича на лютеница, но чушките тук са нарязани на едро и са попили от вкусния и гъделичкащ апетита сос.
Възползвайте се от сезона на чушките и опитайте рецептата на Олга, след което споделете впечатленията си. Посочените съставки са достатъчни за един буркан, но можете да коригирате количествата според вашите нужди.
Огнени пиперки
Продукти:
- 4 големи червени чушки
- 4 дълги, люти червени чушки
- 2 скилидки чесън (100 г)
- 250 мл олио
- 250 мл вода
- 1 чаена лъжичка сол (или на вкус)
- 70 г захар
- 2 супени лъжици бял алкохолен оцет 9%
Приготвяне:
Измийте чушките и ги подсушете с кухненска кърпа. След това отстранете дръжките, семките и нарежете всяка чушка на три до четири дълги ленти, широки приблизително 1,5 см.
Снимка: YouTube
Постелете дъното на тавата за печене, в която ще печете чушките, с алуминиево фолио (можете да поставите и хартия за печене върху фолиото, ако желаете). Намажете дъното с олио и след това затворете плътно горната част на тавата за печене с друго парче алуминиево фолио (можете да поставите и хартия за печене отдолу).
Снимка: YouTube
Поставете така „опакованите“ чушки и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час. През това време те ще омекнат хубаво, но няма да се хидратират. Междувременно пригответе лютите чушки: просто отстранете дръжките и ги нарежете на 3-4 парчета.
Снимка: YouTube
Не е необходимо да отстранявате семките от лютите чушки. Обелете и почистете чесъна, след което го сложете в блендер заедно с лютите чушки. Смелете добре, за да ги нарежете възможно най-ситно и да получите хубава, гладка смес.
Снимка: YouTube
Прехвърлете получената смес в по-малка тенджера, добавете олиото, водата, солта и захарта. Разбъркайте добре, след което сложете на огъня да се загрее, като бъркате непрекъснато, за да се разтвори захарта. След като заври, свалете тенджерата от котлона, добавете оцета и върнете да къкри още 5 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Прехвърлете печените във фурна чушки в сух, стерилизиран буркан, след което добавете сместа от тенджерата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
С нож леко разместете чушките, за да освободите място, след което долейте от маринатата догоре. Затворете плътно буркана с чист капак и веднага го обърнете с дъното нагоре, докато е още горещ.
Снимка: YouTube
Оставете го така, докато изстине, и можете да го ядете на следващия ден. Съхранявайте зимнината на тъмно и хладно място, а след отваряне дръжте в хладилник. Ако ви остане сос в тенджерата, използвайте го за друго ястие или салата, много е вкусен.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!