Сладкиш, по-вкусен от торта! Пълен с плодове, пухкав и безумно мекичък - ето рецептата за тази Старомодна плодова пита:

вход през zajenata.bg
За Жената
Сладкиш, по-вкусен от торта! Пълен с плодове, пухкав и безумно мекичък - ето рецептата за тази Старомодна плодова пита:
2161
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
Сладкиш, по-вкусен от торта! Пълен с плодове, пухкав и безумно мекичък - ето рецептата за тази Старомодна плодова пита:

Този плодов сладкиш е много мек, като памук, порьозен като пяна и ухае вълшебно, пълен е с различни плодове и малко ядки (може и да ги пропуснете, ако нямате). Пригответе го и няма да се сетите за торти повече! Наистина нищо не му липсва, а най-хубавото е, че всеки път може да слагате различни плодове и да получавате малко по-различен вкус.

Експериментирайте!

Сладкишът е най-добре да се приготви с прясно нарязани плодове, но когато не е сезонът им, можете да използвате и сушени плодове, предварително накиснати в сок или ром (по желание), след което отцедени.

По същество това е обикновен старомоден сладкиш, много известен и често срещан в нашата кухня, но винаги е хубаво, когато се върнем към тези прости, но вкусни рецепти, които са любими на всички.

Ето продуктите за фантастичната Старомодна плодова пита :

Старомодна плодова пита

Продукти:

  • 6 яйца,
  • 200 г захар,
  • 2 пакетчета ванилова захар,
  • 10 супени лъжици мляко,
  • 10 супени лъжици олио,
  • 10 супени лъжици брашно,
  • 1 пакетче бакпулвер,
  • 2 шепи орехи, смлени или нарязани, или без орехи,

И също:

  • около 600 г микс от плодове по ваш избор, тези, които харесвате най-много
  • пудра захар за поръсване отгоре (по избор)

Приготвяне:

1. Първо пригответе плодовете: Измийте ги добре под студена течаща вода. Ако са били напръскани, най-добре е да ги оставите да престоят половин час в разтвор от сода бикарбонат.

кайсии

Снимка: YouTube

шепа череши

Снимка: YouTube

След това ги нарежете на малки кубчета (ябълки, праскови, кайсии, сливи, круши...), а горските плодове и по-дребните плодове като череши, малини, боровинки, касис... просто ги измийте и прецедете (и отстранете костилките от черешите).

нарязани кайсии

Снимка: YouTube

почистване череши

Снимка: YouTube

2. След като приготвите плодовете, намажете с мазнина формата за печене или тава за печене с размери 30x22 см, в която ще печете сладкиша. След това я поръсете с малко брашно и отърсете излишното. Включете фурната да се загрее до 200 градуса.

3. Разбийте 6 цели яйца, докато побелеят и се сгъстят (ако е по-лесно, можете да отделите белтъците и да ги разбиете, докато се сгъстят, след което да добавите жълтъците един по един).

разбити яйца

Снимка: YouTube

Докато разбивате яйцата, постепенно добавете 200 г захар и 2 пакетчета ванилова захар и разбийте, докато се разтвори.

побелели яйца

Снимка: YouTube

Разбийте, докато сместа стане фино кремообразна, гладка и пенлива.

4. След това към разбитите яйца добавете 10 супени лъжици мляко, 10 супени лъжици олио и разбъркайте внимателно с лъжица или шпатула. След това добавете 10 пълни супени лъжици брашно.

олио в яйцата

Снимка: YouTube

брашно в тестото

Снимка: YouTube

5. Докато добавяте брашното, разбърквайте постепенно, но внимавайте сместа да остане пенеста. След като добавите брашното няколко пъти и разбъркате, докато сместа стане гладка, накрая добавете едно пакетче бакпулвер (винаги се добавя накрая).

пенесто тесто

Снимка: YouTube

6. След това добавете нарязани или смлени ядки, които не е задължително да добавяте, но ако имате, добавете малко, защото те значително подобряват вкуса на десерта. Разбъркайте и загладете. Изсипете получената смес в подготвената тава и я разпределете равномерно.

тесто в тавата

Снимка: YouTube

7. Подредете нарязаните различни плодове отгоре и сложете в предварително загрятата фурна да се пече.

плодове върху сладкишае

Снимка: YouTube

След 5 минути не забравяйте да намалите температурата на 180 градуса. Сладкишът се пече 40 минути, но все пак можете да проверите с клечка за зъби дали е изпечен (клечката за зъби трябва да излезе суха).

плодова пита

Снимка: YouTube

Оставете изпечения кекс да се охлади, след което го нарежете и поръсете с пудра захар.

нарязан плодов сладкиш

Снимка: YouTube

пудра захар на кекса

Снимка: YouTube

По желание можете да го сервирате с бита сметана, сладолед или да си приготвите плодов сироп, но е много вкусно и самостоятелно и може да се сервира по този начин.

парче плодова пита

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft