 
                
            
	За коричката:
	1 1/2 ч.чаши универсално брашно
	1/2 ч.чаши царевично брашно
	1 с.л. захар
	1/4 ч.л. сол
	1 резен (1/2 ч.чаша) студено неосолено масло, нарязано на парченца
	1 1/2 с.л. фино накълцан пресен розмарин
	4 - 5 с.л. ледена вода
	За плънката:
	1/3 ч.ч. заквасена сметана
	1 ч.ч. сирене маскарпоне (225 гр.)
	1/4 ч.ч. захар
	1 1/2 ч.л. фино настъргана лимонова кора
	1/8 ч.л. сол
	2 с.л. желе от касис
	1 с.л. мед
	680 гр. пресни смокини
	 
	Приготвяне на кората:
	Разбийте добре в кухненски робот брашното, царевичното брашно, захарта и солта. Добавете маслото и розмарина и разбивайте на пулсов режим, докато сместа стане на трохи. Поръсете равномерно с 4 с.л. ледена вода и отново разбийте на пулсов режим, докато водата се поеме от тестото.
	Внимателно стиснете в шепа малко от тестото: ако се разпада, добавете още вода (по 1/2 с.л. наведнъж), като след всяко добавяне отново разбивате на пулсов режим и продължите с тестването на тестото, докато стане готово.
	Притиснете тестото равномерно върху дъното и страните на форма за тарт с подвижно дъно с набрашнени пръсти. Загладете тестото с малка шпатула или гърба на лъжица (набрашнете, ако е необходимо), след това прекарайте точилка по ръба на формата, за да отделите излишното тесто от ръбовете. Охладете тестото за около 30 минути в хладилник. Загрейте предварително фурната на 200 градуса.
	Печете кората на средна скара, докато средата и ръбчетата й добият златист цвят – за около 25-30 минути (не се притеснявайте, ако дъното на кората се напука), след това охладете във формата или върху решетка.
	Приготвяне на пълнежа и сглобяване на тарта:
	Разбийте сметаната, маскарпонето, захарта, лимоновата кора и солта в дълбока купа с тел за разбиване. Загрейте желето и меда в малка касерола на средна температур, като разбърквате, докато се разтопят – за около 4 минути, след това леко охладете глазурата. Отстранете пръстена на тарта и нанесете крема с маскарпонето в опечената кора. Разрежете смокините по дължина на резени с дебелина около половин сантиметър и ги подредете декоративно върху крема. Смокините намажете с медената глазура.
	Забележки:
	Кората може да бъде приготвена 1 ден предварително и съхранявана покрита на стайна температура.
	Сместа с маскарпонето също може да бъде приготвена 1 ден предварително и съхранявана покрита в хладилник.
	 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








