Солен кекс рецепти

вход през zajenata.bg
241358

Солен кекс с праз лук

Продукти:

16 супени лъжици с връх пресято брашно
1 и 1/2 равна ч. лъжичка сода
1/2 ч.л. лимонена киселина
1 ч.л. вегета
1 чаша кисело мляко
2/3 чаена чаша олио
1 чаена чаша вода
6 яйца
2 стръка праз лук, нарязани на колелца
200 гр. сирене, натрошено на по-едри късчета
Масло колкото орех за намазване на готовия кекс
сол на вкус
малко олио и брашно за намазване и поръсване на тавичката.
За мерилка използвам чаена чаша с вместимост 200 милилитра
Продуктите са за тава с диаметър 38-40 см.
За по-малка тавичка трябва съответно да ги редуцирате.
Приготвяне:

Фурната се загрява само на долен реотан до 200 градуса.

Яйцата се разбиват на пяна с миксер, последователно се добавят к иселото мляко, водата и олиото, като сместа след добавяне на всяка от течните съставки се разбива за няколко секунди с миксера.

По-нататък разбиването може да продължи с телена бъркалка.
Содата и лимонената киселина се добавят в пресятото брашно и добре се разбъркват с него. С лъжица добавяме на части брашното и разбиваме с бъркалката, до пълно поемане на брашното.
Накрая добавяме нарязания праз лук и сиренето, като разбъркваме готовата вече смес със силиконова или дървена сладкарска шпатула.

Тавата, в която ще се пече изделието, се намазва с олио, поръсва се с малко брашно, готовата смес се изсипва и леко се заравнява с шпатулата, тъй като е доста гъста.

Пече се отначало само на долен реотан до доброто надигане на сместа, след това се превключва на горен и долен реотан до добиване на златисто-кафява коричка от горната страна. Готовността на печивото се проверява с клечка за зъби.
След изваждането се намазва отгоре с маслото и се покрива с малко парче фолио и чиста кърпа, да се задуши, омекне и да поеме маслото.

Кексът се сервира охладен .
Бележка: Кексът става много мек, пухкав и доста питателен. Понеже съдържа яйца, кисело мляко и зеленчук.

Вариант на кекса е да се приготви с нарязано на много ситно прясно зеле, което няма нужда от предварителна топлинна обработка.
Веднъж нямах достатъчно праз и го приготвих с един стрък праз и 1 чаена чаша нарязано прясно зеле. Получи се много вкусно.

1 2
3
4 5 6 7 8
Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft