Търсите нов начин да подобрите здравето си и да добавите нов вкус към ястията си? Може би е време да добавите лозови листа към менюто си. Те са хранителни и са част от средиземноморската кухня от векове.
Освен това, те са толкова универсални – можете да ги пълните, да ги добавяте към салати или да ги използвате като тортили.
Снимка: pixabay
Ползи за здравето от лозовите листа
Малко калории, много хранителни вещества
Лозовите листа са богати на хранителни вещества и нискокалорични. Те съдържат:
- Витамин А: Помага за здравето на очите, кожата и укрепва имунната система.
- Витамин К: Важен за съсирването на кръвта и здравето на костите.
- Витамин C: Мощен антиоксидант, който повишава имунитета и помага на тялото да абсорбира по-добре желязото.
- Фибри: Помагат за храносмилането и ви карат да се чувствате сити за по-дълго време.
Богати на антиоксиданти
Лозовите листа са богати на полифеноли, растителни съединения, които предпазват организма от вредните свободни радикали. Това намалява възпаленията и риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Интересното е, че лозовите листа имат десет пъти повече антиоксиданти от гроздето или сока му (според проучване от 2022 г.).
Снимка: pixabay
Те помагат за здравето на сърцето
Благодарение на фибрите, калия и антиоксидантите, лозовите листа са чудесни за здравето на сърцето. Те понижават лошия холестерол (LDL), повишават добрия холестерол (HDL) и могат да стабилизират кръвното налягане. Освен това са много бедни на натрий (особено ако са пресни или добре измити), което ги прави по-здравословна алтернатива на солените закуски или подправки.
Подкрепа за червата
Фибрите в лозовите листа помагат за поддържане на здрава храносмилателна система и здравословна чревна флора. Ако се чувствате мудни или подути, консумацията на фибри от естествени източници като лозови листа може да ви помогне много. Освен това, леката им горчивина стимулира храносмилателните ензими, което улеснява разграждането на храната.
Снимка: pixabay
Подходящи за диабетици
Лозовите листа имат нисък гликемичен индекс и могат да намалят инсулиновата резистентност. Фибрите забавят навлизането на захар в кръвта, като по този начин спомагат за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.
Богати на желязо
Тези листа са добър източник на растително желязо, което е важно за производството на червени кръвни телца. Благодарение на витамин С, който помага на желязото да се усвоява по-добре, лозовите листа могат естествено да помогнат при умора и да подобрят притока на кислород в тялото.
Снимка: pixabay
Ето няколко прости начина да ги включите в диетата си:
Напълнете ги със смес от ориз, подправки, лимонов сок и малко зехтин. Можете да добавите кайма или леща.
Снимка: pixabay
Добавете ги ситно нарязани към салатите за освежаващ и леко кисел вкус.
Снимка: pixabay
Добавете ги към супи и яхнии, точно както използвате дафинови листа.
Снимка: pixabay
Използвайте ги вместо тортили за по-здравословен вариант.
Ако използвате листа от буркан или консервирана вода, изплакнете ги добре, за да отстраните излишната сол, но пресните листа са най-добри.