Те са полезни за сърцето, а холестеролът никак не ги „харесва“: Ето защо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги включите в менюто си:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Те са полезни за сърцето, а холестеролът никак не ги „харесва“: Ето защо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги включите в менюто си:
1894
Източник: За Жената
Снимков материал: Instagram
Те са полезни за сърцето, а холестеролът никак не ги „харесва“: Ето защо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги включите в менюто си:

Търсите нов начин да подобрите здравето си и да добавите нов вкус към ястията си? Може би е време да добавите лозови листа към менюто си. Те са хранителни и са част от средиземноморската кухня от векове.

Освен това, те са толкова универсални – можете да ги пълните, да ги добавяте към салати или да ги използвате като тортили.

Ето какво трябва да знаете за лозовите листа и защо трябва да ги ядете по-често.

лозов лист

Снимка: pixabay

Ползи за здравето от лозовите листа

Малко калории, много хранителни вещества

Лозовите листа са богати на хранителни вещества и нискокалорични. Те съдържат:

  • Витамин А: Помага за здравето на очите, кожата и укрепва имунната система.
  • Витамин К: Важен за съсирването на кръвта и здравето на костите.
  • Витамин C: Мощен антиоксидант, който повишава имунитета и помага на тялото да абсорбира по-добре желязото.
  • Фибри: Помагат за храносмилането и ви карат да се чувствате сити за по-дълго време.

Богати на антиоксиданти

Лозовите листа са богати на полифеноли, растителни съединения, които предпазват организма от вредните свободни радикали. Това намалява възпаленията и риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Интересното е, че лозовите листа имат десет пъти повече антиоксиданти от гроздето или сока му (според проучване от 2022 г.).

бране лозови листа

Снимка: pixabay

Те помагат за здравето на сърцето

Благодарение на фибрите, калия и антиоксидантите, лозовите листа са чудесни за здравето на сърцето. Те понижават лошия холестерол (LDL), повишават добрия холестерол (HDL) и могат да стабилизират кръвното налягане. Освен това са много бедни на натрий (особено ако са пресни или добре измити), което ги прави по-здравословна алтернатива на солените закуски или подправки.

Подкрепа за червата

Фибрите в лозовите листа помагат за поддържане на здрава храносмилателна система и здравословна чревна флора. Ако се чувствате мудни или подути, консумацията на фибри от естествени източници като лозови листа може да ви помогне много. Освен това, леката им горчивина стимулира храносмилателните ензими, което улеснява разграждането на храната.

черва корем

Снимка: pixabay

Подходящи за диабетици

Лозовите листа имат нисък гликемичен индекс и могат да намалят инсулиновата резистентност. Фибрите забавят навлизането на захар в кръвта, като по този начин спомагат за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

Богати на желязо

Тези листа са добър източник на растително желязо, което е важно за производството на червени кръвни телца. Благодарение на витамин С, който помага на желязото да се усвоява по-добре, лозовите листа могат естествено да помогнат при умора и да подобрят притока на кислород в тялото.

сарми с лозов лист

Снимка: pixabay

Ето няколко прости начина да ги включите в диетата си:

Напълнете ги със смес от ориз, подправки, лимонов сок и малко зехтин. Можете да добавите кайма или леща.

завиване сарми

Снимка: pixabay

Добавете ги ситно нарязани към салатите за освежаващ и леко кисел вкус.

нарязани лозови листа

Снимка: pixabay

Добавете ги към супи и яхнии, точно както използвате дафинови листа.

яхния с лозови листа

Снимка: pixabay

Използвайте ги вместо тортили за по-здравословен вариант.

Ако използвате листа от буркан или консервирана вода, изплакнете ги добре, за да отстраните излишната сол, но пресните листа са най-добри.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft