Торта-изненада за Свети Валентин

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Торта-изненада за Свети Валентин
Торта-изненада за Свети Валентин
admin
Добавена от: admin
25766
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

4 готови блата за торта с диаметър 20 см. (купени или приготвени предварително по рецепта за пандишпанова торта)
За блата „Червено кадифе”:
3 1/3 чаши брашно (без набухвател)
2 пакетчета масло (около 1 чаша), размекнато
2 1/4 чаши захар
2 големи яйца + 2 жълтъка – на стайна температура
2 супени лъжици червен гел-оцветител за сладкиши
3 с.л. какао
1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
1 1/2 ч.л. сол
1 1/2 чаши пълномаслено прясно мляко
1 1/2 ч.л. ябълков оцет
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
За маслената глазура:
1 чаша меко масло
6 - 8 чаши пудра захар
1/2 чаша прясно мляко
2 ч.л. чист ванилов екстракт
по желание – малко бадемова есенция
 

Приготвяне на блата Червено кадифе:
Загрейте фурната на 170 градуса.
Намазнете и леко набрашнете голяма форма за торта (22х33 см., а може и 2 кръгли форми), след това покрийте дъното й с хартия за печене.
В малка купа пресейте брашното. В по-дълбока купа разбийте с миксер на крем маслото и захарта, докато сместа стане пухкава и въздушна – около 5 минути на средна степен на миксера. Добавете едно по едно яйцата и жълтъците, като разбивате след всяко.
В малка купичка разбъркайте боята за сладки, какаото и ванилията. Прибавете сместа към тестото и разбийте добре. Сипете млякото в мензура и добавете вътре солта. Прибавяйте млякото към маслената смес на три порции, като го редувате с брашното. Разбивайте добре след всеки продукт, колкото продуктите да се инкорпорират добре.
Разбийте оцета и содата в малък съд. Добавете към тестото и отново разбийте. С гумена шпатула оберете тестото от стените на купата и от дъното, така че сместа да е максимално гладка и хомогенна. Прехвърлете тестото в приготвената форма. Изпечете за 30-40 минути, докато при тест с клечица тя излиза суха. Оставете блата да се охлади, преди да го извадите от формата.
За глазурата:
Сложете маслото в дълбока купа. Прибавете 4 чаши от захарта, след това – млякото и ванилията. На средна скорост на миксера разбивайте сместа, докато стане гладка и кремообразна – около 3-5 минути. Постепенно добавяйте останалата захар – по 1 чаша, като разбивате добре след всяка нова (около 2 минути), докато глазурата стане достатъчно гъсто, за да се нанася добре. Може да не се наложи да използвате цялата захар. По желание добавете няколко капки оцветител за сладкиши и разбъркайте добре.
Сглобяване на тортата:
Започнете с подравняването на блатовете – и четирите трябва да са напълно еднакви. Сложете по 1/2-1 чаша от глазурата върху два от блатовете и разнесете. Отгоре поставете другите два блата – целта е да получите две отделни торти, всяка с по два блата.
С вилица раздробете изпечения блат от тортата Червено кадифе. След това разбъркайте трохите с 1 чаша от глазурата.
Поставете тортите в хладилник за няколко часа, за да стегне малко глазураата.
Вземете едната торта и внимателно очертайте вътрешен кръг, следвайки очертанията й – на разстояние около 6-7 см. от ръба (може да използвате за целта широка чиния). Повторете с другата торта. Така ще очертаете повърхността, която трябва да се издълбае.
За първата торта: изрежете (издълбайте) конус (във формата на буквата V), като широката му част е равна на очертания кръг. Така ще оформите долната част на сърцето.
За втората торта: Изрежете малко „островче” в средата на тортата. След това внимателно започнете да дълбаете около него, докато стигнете очертания вътрешен ръб. Целта е да се получи „остров” в средата на тортата, наподобяващ обърната буква V, а около него – дълбок улей с ширината на очертаната окръжност. За удобство при издълбаването може да използвате лъжичка.
Вземете трохите от червената торта и запълнете с тях добре вдлъбнатините на двете торти, като заравните добре отгоре. Сложете ги отново в хладилник за 15-тина минути.
Намажете част от глазурата върху долната торта (тази с конуса във формата на V) и отгоре поставете другата торта, като внимателно я обърнете с издълбаната част надолу – помагайте си с дланта на ръката, като притискате добре блата при обръщането му. Покрийте с още глазура – отгоре и отстрани на тортата и загладете добре. Оставете отново за половин час в хладилника. По желание може да шприцовате розички около ръба на тортата, а в средата да запълните с трохи от Червеното кадифе.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft