Експертите подчертават, че само един метод е правилен - доматите не трябва да се съхраняват в хладилник. Ниските температури активират ензими, които разграждат клетъчните мембрани, което кара доматите да станат кашести и да загубят своята твърдост, сочност и вкус.
„ По принцип, чрез охлаждане унищожавате вкуса и текстурата на доматите “, казва Грегъри Лофтс , бивш редактор на нейното списание „Martha Stewart Living“ , за портала Martha Stewart .
Както той посочва, доматите в хладилника бързо абсорбират вкусовете на други храни, което може допълнително да влоши качеството им.
Мади Ротман , бивш директор по устойчивост в компанията „Imperfect Foods“, добавя, че доматите, независимо дали сме ги купили узрели или не, трябва да се съхраняват на стайна температура, защото тогава са „най-вкусни и в пълна зрялост“.
— Опитайте студени домати и такива, съхранявани на стайна температура. Ще забележите, че целият им вкус е скрит, когато са гладни, докато цялата им сладост се усеща в тези, съхранявани на стайна температура - казва Ротманова, пише Glossy .
Доматите трябва да се слагат в хладилника само когато започнат да презреят, за да се забави развалянето им, съветва експертът Лофтс. След като изстинат обаче, доматите вече няма да имат същия вкус или текстура, така че е най-добре да се използват само за готвене, защото със сигурност ще загубят свежестта си в топли ястия.