Тутманик с плънка от круши
За тестото: 300 г брашно, 150 г краве масло, 1 жълтък, 1 чаена лъжичка захар, щипка сол. За плънката: 750 г круши, 100 г захар, 2 яйца, 1/2 чаша кисело мляко, 2 супени лъжици брашно, 1 чаша сметана
Към пресятото брашно се прибавят жълтъкът, солта, захарта и разтопеното масло. Омесват се с малко вода, докато се получи гладко меко тесто. Прави се на топка и се оставя да почива 2 ч на студено. Разточва се на лист, сгъва се на четири и отново се разточва на лист с дебелина 3 см. С 1/2 от тестото се застилат дъното и стените на кръгла формичка за торта, предварително намазана с масло и наръсена с брашно.
Обелените и изчистени круши се нарязват на парчета. Брашното и захарта за плънката се размесват добре, прибавят се яйцата и киселото мляко и се бърка, докато се получи еднородна смес. Прибавят се крушите, разбърква се леко и сместа се изсипва върху тестото в тавичката. Отгоре се покрива с останалото тесто и се пече в умерена фурна. След като изстине, се сервира с разбитата сметана.