Няма списък с храни, които са най-здравословни за кръвоносните съдове и поддържането на сърдечно-съдовото здраве, който да не включва една от най-здравословните риби на планетата. Кардиолозите са съгласни: яжте я поне два пъти седмично и ще намалите риска си!
Запушените артерии представляват сериозен риск за здравето, защото ограничават кръвния поток и по този начин намаляват снабдяването на органите с кислород и хранителни вещества.
Когато артериите са стеснени или блокирани, сърцето трябва да изпомпва по-усилено, което може да доведе до високо кръвно налягане и увреждане на стените на кръвоносните съдове.
Запушените артерии са огромен риск за здравето
Запушванията в коронарните артерии могат да причинят миокарден инфаркт, докато тези в мозъчните артерии увеличават риска от инсулт.
За щастие, списъкът с храни, които помагат за прочистването на артериите, е дълъг и рибата неминуемо трябва да е в него, защото е богата на здравословни мазнини. Сред тях особено ефективна е сьомгата, която често се препоръчва за диетата на хора със сърдечно-съдови проблеми.
Според Американската сърдечна асоциация (AHA), редовната консумация на риба и морски дарове е свързана с по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания.
Мазните риби, като сьомгата, съдържат омега-3 мастни киселини, здравословни мазнини, които насърчават здравето на сърцето, като помагат на тялото да регулира свиването и отпускането на стените на артериите и могат да намалят възпалението, казва Джил Дарминио от медицински център „Инспира“.
Сьомгата помага за прочистване на артериите и поддържане на сърдечно-съдовото здраве по редица начини, като ключовият е, че:
- намалява възпалението в тялото,
- съдържа високи нива на EPA и DHA омега-3 мастни киселини,
- подобрява еластичността на кръвоносните съдове,
- понижава нивата на триглицеридите,
- намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.
Според проучване, публикувано в медицинското списание „American Heart Association“, ако сьомгата се консумира редовно, резултатите са очарователни – рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания спада с 36%, артериите са по-еластични с 15%, а нивото на LDL холестерола (т.нар. „лош“) може да спадне с 20%.
Колко сьомга (и как приготвена) трябва да ядете за здрави артерии и сърце?
- AHA препоръчва консумацията на две порции риба седмично - обяснява Джил Дармино.
Кардиолозите посочват, че две до три порции седмично са напълно достатъчни, като трябва да се внимава една порция да има около 100 грама.
В идеалния случай термичната обработка трябва да е по-кратка, за да не губи рибата хранителни вещества при високи температури, така че първият съвет е да приготвите сьомгата на пара. Тя е вкусна и здравословна и когато се яде печена във фурна, на скара с по-малко олио или, още по-добре, запечена в тиган с авокадо, друга здравословна за сърдечно-съдовата система храна.
Ако го комбинирате с пресни зеленчуци и салата, ще увеличите приема на антиоксиданти, витамини и минерали, а също така ще добавите фибри към храната си, казва Глоси .














