Ако харесвате ванилов сладолед, но рядко намирате такъв с автентичен вкус и черни точки, определено трябва да опитате домашно приготвения му вариант. Ванилията не е сред най-популярните вкусове на сладолед, защото е доста неутрална и често се комбинира с някои други, по-интензивни видове, но приготвена по този начин, ще бъде неустоима.
Ванилията се съчетава идеално с други лакомства, като топли браунита, печени круши или праскови, или като добавка към топли напитки като кафе.
Необходимо е:
- 300 мл пълномаслено мляко (може да се използва и кондензирано мляко)
- 6 яйчни жълтъка
- 100 г захар
- 200 мл сладка сметана
- 1 шушулка ванилия
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия за по-силен вкус (по желание)
Подготовка:
За начало пригответе голяма купа със студена вода и лед. В голяма тенджера смесете млякото и сладката сметана. След това вземете шушулка ванилия, разрежете я по дължина и изстържете семките с нож. Добавете семките и шушулките към млякото и сметаната, след което гответе на слаб огън, докато заври. Свалете от котлона и оставете да престои 10 минути, за да се смесят вкусовете.
Разбийте жълтъците със захарта в отделна купа. Постепенно изсипете топлата млечна смес към жълтъците, като бъркате непрекъснато. Когато получите еднородна смес, върнете я в тенджерата и гответе на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Накрая добавете екстракт от ванилия, ако искате по-силен вкус.
След това прехвърлете сместа в чист съд, след което я поставете в вече приготвения съд с ледена вода, за да се охлади бързо. Когато изстине, я сложете в хладилника за поне три часа. След това я преместете във фризера и разбърквайте сладоледа поне два пъти на всеки два часа, за да не се образуват ледени кристали по повърхността.