Болярска баница с праз, спанак, яйца и сирене! Не пестим от материала, за да е добър резултатът:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Болярска баница с праз, спанак, яйца и сирене! Не пестим от материала, за да е добър резултатът:
Болярска баница с праз, спанак, яйца и сирене! Не пестим от материала, за да е добър резултатът:
623
Източник: За Жената
Болярска баница с праз, спанак, яйца и сирене! Не пестим от материала, за да е добър резултатът:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баницата е съществена част от балканската кухня, а този вариант с праз и спанак предлага перфектната комбинация от свежи вкусове и хрупкава текстура.

Пригответе тази вкусна баница по рецепта от YouTube за семейни събирания или ѝ се насладете като обилно ястие по всяко време на деня.

С лесно приготвяне и достъпни съставки, това ястие ще зарадва всички любители на домашно приготвената храна. Ето какво ви е необходимо за нашата Болярска баница с праз, спанак, яйца и сирене :

Болярска баница с праз, спанак, яйца и сирене

Продукти:

  • 500 г готови кори за баница (може от по-дебелите)
  • 4 яйца
  • 200 мл газирана вода или кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат или бакпулвер
  • 100-200 г сирене (по ваш избор, извара или фета)
  • 100-200 г праз (почистен и ситно нарязан)
  • 100-200 г спанак (почистен и ситно нарязан)
  • 2 супени лъжици олио (за пържене на праза и спанака)
  •  1/2 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка червен пипер на прах

И също:

  • 100 мл разтопено масло или олио (или комбинация от двете)
  • 100 мл газирана вода (за поръсване)

Приготвяне:

1.

Пригответе плънката: Загрейте 2 супени лъжици олио в тиган на среден огън.

Добавете нарязания праз и спанак, посолете и подправете с червен пипер на прах. Пържете 5-7 минути, докато зеленчуците омекнат. Оставете сместа да се охлади.

2. Приготвяне на яйчената смес: Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете газираната вода (или киселото мляко), содата за хляб и настърганото сирене.

Разбъркайте добре. Добавете охладените праз и спанак към тази смес, след което разбъркайте, докато всички съставки се смесят.

3. Сглобяване на баницата: Загрейте фурната до 180°C. Вземете тава за печене и я намажете с малко масло или олио.

Отделете едната кора, намажете я с разтопено масло или олио и разпределете равномерно част от сместа от яйца и зеленчуци по цялата повърхност.

Увийте кората на руло и я поставете в тавата за печене. Повторете процеса с останалите кори, като подредите корите в тавата за печене.

4. Окончателно приготвяне: След като подредите всички рулца, залейте баницата с останалата смес от яйца и зеленчуци.

Разпределете равномерно разтопено масло отгоре или поръсете с олио, след което поръсете със 100 мл газирана вода за допълнителна сочност.

5. Печене: Печете баницата в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути или докато стане златистокафява и хрупкава.

болярска баница

Снимка: Pinterest

6. Сервиране: Оставете да се охлади леко преди нарязване. Сервирайте баницата топла, с кисело мляко или прясна салата, ако желаете.

Насладете се на този традиционен специалитет и споделете вкуса с любимите си хора! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft