Важно за увеличението на минималната работна заплата според ЕС-директивата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Важно за увеличението на минималната работна заплата според ЕС-директивата:
2326
Източник: blitz.bg
Важно за увеличението на минималната работна заплата според ЕС-директивата:

Галопиращите цени и ръстът на инфлацията принудиха много хора у нас да живеят на прага на допустимия минимум. Един от механизмите за подобряване на икономическата ситуация е увеличението на минималната работна заплата, която в момента е една от най-ниските в цяла Европа.

Обсъждат се два варианта за увеличение на минималната работна заплата в България, ако бъде приета предложената в ЕС нова директива за единен механизъм за определяне на минималната работна заплата .

Единият е да се определи нова "кошница" от продукти и услуги, които човек може да си купи с минималната заплата.

Другият - МРЗ да е 50% от средната за страната или 60% от медианната заплата (размерът на заплатата, която е в средата от всички заплати, тя е представителна) и е по-точен критерий за доходите.

Това обясни пред Нова телевизия Ваня Григорова - икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Ваня Григорова

Тя допълни, че синдикатът още при приемането на актуализацията на бюджета е поискал минималното възнаграждение да се вдигне от 710 на 850 лева.

Според Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ЕС дава възможност да се договаря новата минимална заплата. Това става, ако не се постигне съгласие да се търси процент от средната или от медианната заплата.

МРЗ да осигурява предвидимост за разходи за труд, подкрепяме ясен механизъм, каза той. "България докато е член на ЕС няма как да не изпълнява тази директива след като мине целия процес по приемането - най-късно 2025 г.

Директивата на първо място насърчава колективни трудови договори, добре е МРЗ да бъдат договаряни, да се постигне договаряне между работодатели и синдикати", обясни Иванов.

По думите му се препоръчва МРЗ да е 60% от медианната заплата, но в спора се споменава само варианта МРЗ да е 50% от средната заплата за страната. Средната заплата е брутна, към нея има и доплащания. Средната се влияе от високодоходните групи, които повишават средната работна заплата.

Григорова обясни, че в 21 държави от ЕС се прилага МРЗ, в останалите синдикатите са силни и договарят по-високи заплати.

"От линия на бедност зависят заплащания за хората с увреждания, свързани са основните социални помощи. Има методология, по която се водим. Доскоро правихме отстъпки от нивото на линия на бедност, сега се прилага тя. С около 80 лв. се увеличава линия на бедност", каза Григорова.

Според Иванов целта на правителството е минималната пенсия да е поне на нивото на линия на бедност. Да бъде адекватно определена линията на бедност, но да не е обвързана с пенсионните плащания. Пенсиите да са свързани само с осигуровките, искат работодателите.

На заседанието на Тристранката днес държавата, бизнеса и синдикатите ще обсъждат вдигането на линията на бедността в България с 22%.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft