Родопска бобота - чудна питка със сирене, приготвена за нула време! Ако нямате време за тутманик и погача, задължително я пригответе:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Родопска бобота - чудна питка със сирене, приготвена за нула време! Ако нямате време за тутманик и погача, задължително я пригответе:
Родопска бобота - чудна питка със сирене, приготвена за нула време! Ако нямате време за тутманик...
4465
Източник: За Жената
Родопска бобота - чудна питка със сирене, приготвена за нула време! Ако нямате време за тутманик и погача, задължително я пригответе:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е един от класическите родопски специалитети, който не изисква никаква подготовка, използва достъпни продукти, а крайният резултат е ароматна и много вкусна домашна питка, достойна да се нареди редом до най-засуканите погачи!

Бобота (понякога я наричат и бубота, бобота питка или родопска бобота) е една от онези ароматни, прости, но невероятно вкусни родопски гозби. Приготвя се с брашно, сирене и кисело мляко – нещо като смес между питка и тутманик.

Ето я класическата рецепта за Родопска бобота :

Родопска бобота (Бобота питка)

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч.
брашно (може бяло, но става чудесна и с малко царевично брашно)
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • ½ ч.л. сол
  • 2–3 с.л. олио или разтопено масло
  • 150–200 г сирене (натрошено)
  • 1 яйце (по желание — за по-пухкав резултат)
  • малко вода при нужда
  • Начин на приготвяне:

    Смесете киселото мляко със содата — ще шупне.

    В купа сложете брашното, солта, шупналото мляко и олиото (или маслото).

    Добавете яйцето, ако ползвате. Замесете меко, леко лепкаво тесто.

    Ако е много твърдо, добавете още 1–2 с.л. вода или кисело мляко.

    Натрошете сиренето и го омесете внимателно в тестото, така че да се разпредели равномерно.

    Оформяне:

    Разстелете тестото в намазнена тава (или върху хартия за печене).

    Може да го загладите отгоре с намокрени пръсти. По желание поръсете с още сирене.

    сирене върху тестото

    Снимка: YouTube

    Печете боботата в предварително загрята фурна на 180°C за около 30–35 минути, докато стане златиста и ухае неустоимо.

    изпечена бобота

    Снимка: YouTube

    Извадете я, намажете я с малко масло и я покрийте с кърпа да омекне за 5–10 минути.

    родопска бобота

    Снимка: YouTube

    Сервирайте питката топла — чудесна е с айрян или кисело мляко.

    парче бобота

    Снимка: YouTube

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft