Що се отнася до забавянето на стареенето и намаляването на риска от хронични заболявания, това, което ядем всеки ден, има много по-голямо въздействие, отколкото си мислим. Според Хайди Морети, диетолог и автор на бестселъри „Gut Fix“ и „Period Fix“, много храни, които са част от ежедневната ви диета, всъщност ускоряват стареенето отвътре.
„Тези храни повишават кръвната захар , увеличават възпаленията и увреждат клетките, които ни поддържат млади и жизнени“, казва Морети.
Сладкарски изделия
„Тези преработени зърнени храни почти нямат хранителна стойност“, обяснява Морети. Те повишават нивата на кръвната захар, което води до повишен инсулин и възпаления в тялото. С течение на времето това уврежда тъканите, ускорява стареенето и увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания . Още по-лошо е, че повечето купени от магазина сладкиши съдържат добавки и консерванти, които допълнително ускоряват стареенето на кожата и клетките.
По-здравословна алтернатива : опитайте хляб с покълнали зърна, домашен хляб с квас или препечен хляб с бадемово брашно.
Сандвичи
Комбинацията от бял хляб и преработено месо е истинска формула за възпаление. „Тези сандвичи са пълни с рафинирани въглехидрати и химикали“, казва Морети. Резултатът е лош прием на хранителни вещества, повишен инсулин и оксидативен стрес, които са основните фактори за ускорено стареене.
По-здравословна алтернатива : отворен сандвич, приготвен от пълнозърнест хляб, с постно протеиново тесто и зеленчуци или салата.
Сладко кафе и лате напитки
Любимото ви карамелено „лате“ може да е най-големият враг на младежкия вид. „Количеството захар в тези напитки е плашещо“, предупреждава Морети. Захарта уврежда митохондриите, частта от клетката, отговорна за производството на енергия, което директно ускорява процеса на стареене и увеличава риска от сърдечни заболявания и Алцхаймер.
По-здравословен заместител : черно кафе, еспресо или кафе без захар, с малко канела или стевия.
Паста
Повечето индустриални пасти са рафинирани и пълни с нишесте, което причинява внезапен скок на кръвната захар. „Редовната консумация на преработени макаронени изделия води до хронично възпаление и наддаване на тегло“, казва Морети. Дори пълнозърнестите макаронени изделия могат да бъдат проблематични, ако се консумират в големи количества.
По-здравословен заместител : пастата от нахут или леща има повече протеини и фибри, по-малко захар. Или опитайте паста от тиквички.
Протеинови шейкове, закупени от магазина
Въпреки че протеинът е от решаващо значение за здравето на мускулите и метаболизма, много протеинови шейкове всъщност са вредни. „Те съдържат изкуствени подсладители и добавки, които нарушават чревната флора“, предупреждава Морети. Нарушената микробиота отслабва имунитета и ускорява биологичното стареене. Някои шейкове дори съдържат твърде много фосфати, което е свързано със сърдечни заболявания.
По-здравословен заместител : натурални протеини без добавки, „суроватъчен“ изолат или растителен протеин без подсладители.
Бял ориз
Въпреки че често се смята за лека храна, белият ориз има много малко хранителни вещества и причинява скок на кръвната захар. Редовната консумация води до увреждане на тъканите и ускорено стареене.
По-здравословен заместител : пълнозърнест ориз, киноа.
Тайната на младостта започва в чинията
Стареенето не се забавя от скъпите кремове, а от това, което ядем всеки ден. „Високата кръвна захар, възпаленията и увредените клетки са най-големите двигатели на стареенето“, казва Морети пред She Finds . Изключете преработените и рафинирани храни и подкрепете дълголетието, жизнеността и здравето на кожата отвътре навън.

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







