Възможно ли да се заразим с коронавирус от дрехи и обувки

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Възможно ли да се заразим с коронавирус от дрехи и обувки
12915
Възможно ли да се заразим с коронавирус от дрехи и обувки

Носим маски и ръкавици, поддържаме социална дистанция, но достатъчно ли е това, за да не се заразим с новия коронавирус?
Опасни ли са дрехите и обувките в това отношение? Може ли да чрез тях да пренесем вируса у дома? Според Световната здравна организация (СЗО), SARS-

CoV-2 е в състояние да живее на различни повърхности от няколко часа до няколко дни. И така, върху тъкан SARS-CoV-2 може да оцелее до 48 часа.

Дали ако някой е кашлял или кихал в непосредствена близост до вас, например, на опашката в супермаркета, част от патогена ще се настани върху дрехите?

"Всъщност не", отговаря Сара Фортън, професор и ръководител на катедрата по имунология и инфекциозни болести в Харвардската школа по обществено здраве.

"Въпреки че малките вирусни частици могат да циркулират във въздуха за около половин час, те не се задържат в рояци, освен ако не сте в болница, където плътността на вирусите е висока. Затова им е трудно да се полепнат върху дрехите ви. Освен това тъканта има пореста структура и въпреки че вирусът лесно прониква в нея, взаимодействайки с голям брой молекули, е доста трудно да го "извадите" оттам и да го "пренесете" по кожата си“, казва тя.
Все пак съществува риск.

Според проучвания на учени от Китай, ръкавите на пуловерите или якетата представляват известна опасност – те често са по-мръсни и ние, например, можем да изтрием потта от челото си с тях, после да докоснем очите си и така вирусът може да попадне върху лигавицата. "Нашите ръце са далеч по-опасни", подчертава обаче Фортън.

Ами обувките? Обикновено те са доста по-мръсни от дрехите. Проучванията показват още преди пандемията, че средно подметката на обувката е покрита с над 400 000 бактерии, вируси и паразити.

Ново проучване, публикувано от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), показа, че коронавирусът може да живее върху каучук, от който основно се прави подметката на обувката, до 4 дни. По време на изследването учените взели проби от подметките на обувки, носени от членове на медицинския персонал на отделението за интензивно лечение в една от болниците в Ухан. Те открили, че половината от пробите показват положителен резултат за щама на вируса, който причинява COVID-19. Тези резултати накараха изследователите да предполагат, че подметката на обувките може да функционира като носител на болестта.

Връщайки се от улицата, веднага събуйте обувките и ги оставете на прага на жилището си. Това ще помогне да се предотврати навлизането на вируса в къщата.

Въпреки че обувките не влизат директно в контакт с лигавиците, ако се разхождате из апартамента с тях и след това с боси крака, рискът от инфекция остава. По-добре е да имате отделен комплект дрехи за излизане от къщата. Сега, когато е по-топло, в идеалния случай трябва да имате чифт обувки, изработени от плат, които могат да се перат в пералня. Ако ще чистите обувките си, правете го изключително с ръкавици. В противен случай мокър парцал или плат бързо ще прехвърлят микробите, които са останали по подметката на обувката или на земята, директно върху ръцете ви.

Мнението, че вирусът умира само при 90 градуса или след обработка на тъканите със специални разтвори, съдържащи алкохол и хлор, е мит (бел. ред. - имаше френско проучване относно температурата, която убива вируса). Достатъчно е да перете дрехите си на час при температура около 50 градуса, като използвате обикновени перилни препарати. Сушете обувките и дрехите си на слънце - ултравиолетовата светлина убива вирусите.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft