12 начина да разберете дали бенките ви алармират за рак на кожата

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
12 начина да разберете дали бенките ви алармират за рак на кожата
18177
12 начина да разберете дали бенките ви алармират за рак на кожата

Меланомът или ракът на кожата често се пренебрегват, защото хората не смятат, че е толкова тежък, колкото другите сортове. За съжаление, ракът на кожата може да бъде толкова малък, колкото пъпка, която няма да изчезне или бенка, която започва да расте извън своите граници.

През пролетните и летните месеци хората прекарват повече време навън сред природата. Рискът от рак на кожата се увеличава, когато сте на слънце за дълги периоди. Дерматологични изследователи установиха, че всеки пети човек ще развие меланом, когато достигне 70-годишна възраст?

Тревожна статистика е да осъзнаете, че шансът да развиете този вид рак е реален. Това обаче трябва да ви подтиква да бъдете инициативни. За щастие, това е една от най-предотвратимите и лечими форми на злокачествено заболяване. Ключът е да уловите меланома рано, за да можете да получите необходимото лечение.

Повечето хора търсят обезцветяващи се бенки по телата си, които изглеждат странно оформени, но има и други признаци, които не можете да пренебрегнете. Ето списък на най-често срещаните симптоми на меланома, които много хора пренебрегват.


12 ЧЕСТИ СИМПТОМИ НА МЕЛАНОМА

Ако забележите някоя от тези нередности в бенките, незабавно планирайте пътуване до дерматолога. Ранното откриване спасява много животи всяка година.

 

1. ВАШАТА ГЕНЕТИКА

Вашето родословно дърво е една от най-важните причини, поради които може да развиете меланом. Познатото злокачествено заболяване е рак, който обикновено се среща в семейството ви. Ако майка ви, баща ви или братя и сестри са имали такъв случай, то това се счита за относително претесняване от първа степен.

На вероятността от развитие на рак на увеличение с 50%, когато е тясно свързана. Когато семейството ви има история, трябва да бъдете още по-инициативни по отношение на самопроверките. Не забравяйте, че ако бъде хванат рано, можете лесно да лекувате рак на кожата.

 

2.

ПЪТЕН НЕДОСТАТЪК, КОЙТО НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ

С напредване на възрастта получавате подутини с цвят на кожа, които могат да дойдат и да си отидат. Ако обаче имате розова пъпка, която изглежда не си отива, това е повод за безпокойство. Всяко нещо, което се задържа повече от няколко седмици, трябва да бъде оценено от дерматолог.


 

3. РАСТЕЖ НА КОЖАТА, КОЙТО НЕ Е КАФЯВ ИЛИ ЧЕРЕН

Сред хората има често срещано погрешно схващане, че кожните израстъци трябва да са кафяви или черни, за да бъдат ракови. Най-тревожни са тези, които се маскират като недостатък. Всяко нарастване на кожата, което е розово или бяло, може да бъде също толкова опасно, ако не и повече.

Пъпка трябва да изчезне след няколко седмици и да не се връща повече. Ако имате белези с телесен цвят, които е по-дълго от обикновено, тогава го проверете на време

4. ТЪМНА ЛЕНТА В НОКЪТЯ

Понякога ракът на кожата се развива като вертикална линия през пръст или нокът. Първата мисъл е, че сте ударили крака или ръката си. Ако обаче лентата е кафява или черна и има различно обезцветяване, това е проблем.

Друго съображение е, че лентата е по-обширна от три милиметра. Въпреки че линията може да е от нараняване, тя може да бъде и меланом. Само експертна оценка може да определи дали е доброкачествена или злокачествена.


 

5. ИМАЛИ СТЕ РАДИАЦИОННА ТЕРАПИЯ

Имали ли сте избирателна процедура, използваща ултравиолетово лъчение, за да си помогнете при дерматит или псориазис? Проучване установи, че хората имат по-висок риск до 15 години след лечението си от развитие на рак на кожата.

Човек, който е имал поне 150 лечения, е изложен на риск, но тези, които са претърпели повече от 250, имат най-високите рискови фактори. Ако сте имали някоя от тези процедури, не забравяйте да правите самопроверките си всеки месец.

 

6. ВАШИЯТ ИМУНИТЕТ Е ОТСЛАБЕН

Наличието на компрометирана имунна система ви прави по-податливи на всички видове акне, особено на кожата. Тези със слаба имунна система включват хора, които са диагностицирани със СПИН или са ХИВ позитивни, и тези, които имат рак или са на химиотерапия.

Също така, всеки, който приема имуносупресори, има завишен риск от развитие на меланом. Съществува известен риск и при тези с автоимунни заболявания, въпреки че той не е толкова голям, колкото тези със заболявания като СПИН.7. Бенки, КОИТО Не СПРират да КЪРВят

Нормално е да кървите малко след бръснене; ако обаче имате карцином по кожата си, той ще кърви доста често. Бръсначът може да прореже повърхността на кожата, но тези подутини могат и спонтанно да прокървят.

Ако едно петно ​​изглежда кърви често по време на бръснене, то трябва да бъде оценено от дерматолог. Опитайте се да избягвате бръсненето около която и да е област, докато не бъде оценено.


 

8. ИМАЛИ СТЕ HPV ВИРУС

Човешкият папиломен вирус заразява ануса и гениталната област. Той също така увеличава шансовете за развитие на рак на маточната шийка. Повечето хора не разбират, че в това семейство има повече от 100 различни вируса и един от вирусите причинява брадавици.

Това, че имате ли брадавица, не означава, че имате HPV, но ви излага на по-висок риск от развитие на рак на кожата. Типът рак би бил немеланомният тип.

 

9. ОБЕЗЦВЕТЕНА БЕНКА С НЕПРАВИЛНИ ГРАНИЦИ

Бенките са във всякакви форми и размери , но цветът и границите са това, което трябва да наблюдавате. Странно оформена бенка с неправилни ръбове може да е знак за неприятности.

Ако имате много бенки, лесно можете да забележите една, която не е като другата. Повечето бенки са доброкачествени, но не можете да рискувате

 

10. ПРЕДИ СТЕ ИМАЛИ ПЛОСКОКЛЕТЪЧЕН КАРЦИНОМ

След като сте били диагностицирани с плоскоклетъчен карцином, това не означава, че можете да се отпуснете и да не мислите за рак на кожата. Тези израстъци обикновено се намират по бузите, ушите, носа и устните. Дори старите ви белези трябва да се преглеждат от време на време, тъй като ракът може да се върне в тази област.

 

11. РАБОТИТЕ ОКОЛО ОПАСНИ ХИМИКАЛИ

През 2014 г. беше проведено дерматологично проучване, което установи, че хората, които работят около опасни химикали, имат по-висок риск от развитие на меланом. Най-застрашени са хората, които работят в леярна за желязо или стомана. Други свързани вещества включват:

• Арсен

• Креозот

• Сажди за комина

• Шистово масло

• Асфалт

• Катран

• Изгорели газове на дизеловия двигател

 

12. ИМАТЕ ГЕНА XERODERMA PIGMENTOSUM XPO

Генът XP е наследствен и се среща при един от милион души в тази страна. Макар и рядко, тези, които имат това състояние, имат силна чувствителност към слънцето. Всяка повредена клетка, причинена от ултравиолетовите лъчи, не може да бъде възстановена, което прави риска от развитие на рак на кожата по-голям.

 

СТАНЕТЕ БДИТЕЛНИ, ПРАВЕТЕ РЕДОВНИ САМОПРОВЕРКИ

Полезно би било, ако имате местен дерматолог, с когото работите, ако възникне нещо подозрително. Освен това те ще ви препоръчат да правите самопроверка около веднъж месечно. Полезно би било, ако сте отбелязали някакви аномалии и бенки, които имат обезцветяване, неправилни граници или имат странна форма.

 

 Всички значителни промени в петна, които приличат на петна или бенки, трябва да бъдат взети предвид, докато бъдат оценени. Съкращението, което ще ви помогне да решите дали имате нужда от помощ, е ABCDE. Ето какво означават тези букви, докато разглеждате петна:

А - АСИМЕТРИЯ

Дали пъпката или бучката имат неправилен цвят или форма?

 

B- ГРАНИЦА

Погледнете краищата на бенката или пъпката. Има ли назъбени ръбове?

 

C- ЦВЯТ

Цветът последователен ли е, или има много цветови вариации в бучката? Цветовите вариации са голям проблем, който трябва да бъде решен. Това обаче не означава, че бенката с постоянен цвят не представлява опасност.

 

D- ДИАМЕТЪР

Нито една бенка не трябва да е по-значима от края на гумичка с молив. Това трябва да е червен флаг, когато бенката продължава да расте или променя формата или цвета си.

 

E- РАЗВИВА СЕ

Бенка или дефект, който започва постоянно да кърви, променя се на външен вид или става по-голям, винаги е проблем. 

 

[
ФИНАЛНИ МИСЛИ ЗА УЛАВЯНЕ НА ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ НА МЕЛАНОМ - И ТЪРСЕНЕ НА РАННО ЛЕЧЕНИЕ

Дори да имате някой от тези проблеми, трябва да ги проверите, ракът на кожата в ранна детска възраст е почти винаги лечим. Това е най-често срещаният вид рак в САЩ и е лесен за лечение.

Истинският проблем се появява, когато оставите нещата да се развият и промените са неоспорими. Ракът може да яде по-дълбоко в кожата, унищожавайки тъканите и добрите клетки в тялото. Хората могат и умират от рак на кожата и през повечето време той може да бъде напълно лекуван.

 

Моля, не чакайте, докато не стане късно. По-добре е да грешите от страна на предпазливостта, отколкото да се събудите и да имате нещо, което бихте могли да предотвратите, да унищожи тялото ви. Не забравяйте, че всичко с неправилни граници може да бъде меланом и се нуждае от експертна оценка.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft