Довечера е най-святата нощ в годината - Бъдни вечер! Ето ТОЧНО КОЛКО ястия да сложите на трапезата си и кои са ВСИЧКИ именици

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Довечера е най-святата нощ в годината - Бъдни вечер! Ето ТОЧНО КОЛКО ястия да сложите на трапезата си и кои са ВСИЧКИ именици
2662
Източник: oblasta.com
Снимков материал: rodnoto.com
Довечера е най-святата нощ в годината - Бъдни вечер! Ето ТОЧНО КОЛКО ястия да сложите на трапезата си и кои са ВСИЧКИ именици

Бъдни вечер се чества на 24 декември и заема особено място в българската народна и християнска традиция. Това е последният ден от Рождественските пости и навечерието на Рождество Христово.

Празникът е посветен на дома, семейството и тихото очакване на раждането на Спасителя. Отбелязва се в тесен семеен кръг, с внимание към ритуалите, спокойствието и дълбокия смисъл зад всяко действие.

Трапезата на Бъдни вечер има строго определен характер. Тя не е просто вечеря, а ритуал, чрез който семейството отправя молитва за здраве, плодородие и благополучие през идната година.

Колко ястия трябва да има на трапезата на Бъдни вечер

Според утвърдената българска традиция на бъднивечерската трапеза се подреждат нечетен брой постни ястия. Най-често това са 7, 9 или 11 ястия. Изборът на нечетно число не е случаен – в народните вярвания то се свързва с движение, живот и развитие, за разлика от четните числа, които се възприемат като завършеност и покой.

Седемте ястия се свързват с дните от седмицата и с пълния кръговрат на времето. Деветте ястия напомнят за деветте месеца на бременността на Богородица и за очакването на раждането. Единадесетте ястия се възприемат като знак за изобилие, плодородие и богата стопанска година.

В някои райони в България  на празничната маса се поставят 12 ястия - колкото са месеците в годината.

Всяко ястие на трапезата носи послание и символика, свързани със здравето, благополучието и единството на семейството. 

Задължителни ястия на бъднивечерската трапеза

Постна пита с пара

Постната пита е централният елемент на трапезата. Тя се приготвя без яйца и мляко, а в тестото се поставя сребърна или метална пара. Вечерята започва едва след като най-възрастният член на семейството разчупи питата и раздаде парчетата. Смята се, че човекът, на когото се падне парата, ще бъде здрав, щастлив и успешен през цялата година. Питата символизира хляба като основа на живота и благословията за дома.

soda bread

Снимка: lunchbox.eu

Боб чорба или мачкан боб

Бобът е едно от най-древните и символични ястия на Бъдни вечер. Той олицетворява плодородието, земеделския труд и надеждата за пълни хамбари. В някои региони се приготвя боб чорба, а в други – мачкан или джуркан боб, подправен с лук и червен пипер. Ястието е задължително постно и се поднася като символ на изобилие.

джуркан боб

Снимка: YouTube

Сарми с ориз или булгур

Сармите са сред най-разпространените ястия за Бъдни вечер. Те се приготвят с лозови или зелеви листа и пълнеж от ориз или булгур, подправен с джоджен и чубрица. Формата на сармата, в която зърното е обвито в лист, се тълкува като символ на новия живот и на закрилата, която семейството търси през годината.

Пълнени сушени чушки с боб или ориз

Пълнените сушени чушки са традиционно ястие в почти всички краища на България. Те се приготвят с ориз или с намачкан боб и се варят или запичат леко. Сушените чушки напомнят за лятото и съхранената реколта, а пълнежът им символизира пълнотата и благоденствието.

пълнени сушени чушки

Снимка: YouTube

Варено жито

Житото е един от най-силните символи в българската традиция. То олицетворява живота, възкресението и безкрайния кръговрат на природата. На Бъдни вечер вареното жито се поднася като знак за почит към предците и като молба за здраве и плодородие през новата година.

Ошав (компот от сушени плодове)

Ошавът се приготвя от сушени ябълки, круши, сливи или други плодове. Той символизира връзката с миналото, почитта към предците и плодовитостта на земята. Сладостта му напомня за желанието животът да бъде благ и спокоен.

Чесън, мед и орехи

Тези три продукта задължително присъстват на трапезата. Чесънът се смята за защита от болести и зли сили, медът – за сладък и лек живот, а орехите се използват за гадаене на здравето. Всеки член на семейството чупи орех – ако ядката е здрава, годината ще бъде добра.

зелник

Снимка: YouTube

Зелник или тиквеник

В зависимост от региона се приготвя зелник с праз или кисело зеле, или тиквеник с тиква, орехи и захар. Тези тестени ястия символизират домашния уют, женския труд и грижата за семейството.

Туршия

Туршията, най-често от зеле или смесени зеленчуци, напомня за съхранената реколта и умението на домакинството да се подготви за зимата. Тя допълва постната трапеза и носи символика на издръжливост и постоянство.

Печени ябълки, круши или други сезонни плодове

Плодовете са знак за връзката с природата и за надеждата следващата година да бъде плодородна. Те често се поднасят в края на вечерята като символ на завършеност и хармония.

Бъдни вечер е празник на тишината, смирението и очакването.

Най-важното на този ден не е изобилието, а уважението към традицията и събирането на семейството около общата трапеза – така, както са го правили поколения преди нас.

На тази дата православната църква почита паметта на Св. прпмчца Евгения и Преп. Николай войн, българин.

Днес имен ден празнуват всички с имената Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан и Първана.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft