Доктор Пашкулев за ензимите срещу стареенето и храносмилането

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Доктор Пашкулев за ензимите срещу стареенето и храносмилането
3281
Доктор Пашкулев за ензимите срещу стареенето и храносмилането

Едно от най-удивителните съвършенства на живия организъм е способността му при невисока телесна температура да извършва бързо реакции, които извън него са възможни със стотици пъти по-малка скорост или изобщо стават възможни при далеч по-високи температури. Главните „виновници“ за този факт са определен клас белтъчни органични съединения, наименовани най-общо като „ензими“.

На физиолозите и медиците отдавна е известно, че без храносмилателни ензими повечето от продуктите, които приемаме, просто няма да бъдат оползотворени от нашето тяло.

А в нашето меню суровите растителни храни са с намалена виталност по отношение съдържанието на ензими, защото те не са прясно откъснати от корена, а са повече или по-малко престояли, преди да достигнат до нашата трапеза. Храненето, силно преобладаващо с топлинно обработена храна, предявява непосилно големи изисквания към продукцията на храносмилателни ензими, затова никак не е чудно, че много заболявания на тази именно система и косвено – намалената жизнена устойчивост на целия организъм – се ширят като масови явления в съвременната цивилизация.

 

Какво представляват ензимите ?

 

Ензимите (от гръцки „във“, „вътре“ с „мая“, „квас“) са органични вещества, които се синтезират в клетките и ускоряват многократно протичането на химичните реакции. Можем да определим ензимите като биологични катализатори, които присъстват във всички живи клетки - в животинските и растителните организми, и предизвикват химични реакции, при които се преработват веществата в организма. Нито един биохимичен процес не може да се осъществи без участието на специфичен ензим.

Ензимите са неразделна част от нашето съществуване. Те подпомагат дейността на имунната система и мозъчната активност, разграждането на мазнините, зареждането на клетките с енергия, прочистването на дебелото черво и изхвърлянето на токсините от организма, изграждането на мускулна тъкан и стареенето. Ензимите превръщат в организма храната в енергия и правят възможно дишането на клетките. С други думи, самото съществуване на нашия организъм е немислимо без тях.

 

Кои са храносмилателните ензими , как се получават и как действат?

 

Храносмилателните ензими са необходими за разграждането и усвояването на протеините, въглехидратите и мазнините, постъпващи в организма с храната. Те се секретират по цялото продължение на храносмилателния тракт. Задачата им е да разграждат постъпващите храни до степен, при която полезните вещества в тях да могат да се абсорбират и преминавайки в кръвта, да могат да се използват от различните органи и системи на организма.

Стимулирането на отделянето на ензими започва още със зрителното възприемане на храната и помирисването й. Вкусването и дъвченето на храната насища слюнката с ензима амилаза, който превръща скорбялата в глюкоза. Затова например колкото по-продължително дъвчете хляб или картофи, толкова повече се засилва усещането за сладък вкус. После нивата на pH спадат в киселинния диапазон, а горната част на стомаха продължава да използва амилаза и други ензими за начално храносмилане.

После съдържанието на стомаха преминава в тънките черва, където се смесва с панкреатичните сокове, богати на ензими, като протеаза, амилаза, липаза, които продължават да смилат и подготвят храната за асимилиране. Всеки един от т.нар. храносмилателни ензими въздейства само върху един вид храна и не може да бъде заменен с други.

 

Какви са източниците за набавяне на ензимите ?

Много ензими се намират в клетките в свободно състояние, просто разтворени в цитоплазмата. Други са свързани със сложни, високоорганични структури. Ензимите, които участват в основните процеси на превръщане на енергията, присъстват във всички типове клетки – животински, растителни, бактериални. Ензимите, разграждащи въглехидратите и белтъчините, се секретират главно от задстомашната жлеза. Но има и ензими, които се образуват само в клетките на определени организми. Например участващите в синтеза на целулазата могат да се открият в растителните, но не и в животинските клетки.

 

Трябва да се има предвид, че като белтъчни вещества при нагряване до 54 градуса по С ензимите необратимо коагулират (пресичат се) и губят каталитичните си действия. Също така лесно се разрушават под действието на кислорода и светлината. За съжаление съвременната храна, която е многократно обработвана – термично, лъчево, химически, допълвана с консерванти, оцветители и други „подобрители“ е все по-бедна на ензими.

Така се стига до претоварване на организма с мазнини, протеини и въглехидрати и до пренасочване на резервите му към изработване на повече храносмилателни, отколкото метаболитни ензими. Острият недостиг на последните е една от основните причини за ранното влошаване на здравето, преждевременното състаряване и дори за увеличаване на раковите заболявания. При хора, които употребяват варена и консервирана храна, често се наблюдава недостиг на ензими в кръвта, жизнените процеси протичат вяло и напрегнато.

Обратното, при консумиране на сурова растителна храна жизнените процеси протичат засилено и икономично. Причината е, че със суровата храна 60% от наличните ензими достигат тънките черва без изменения. Следователно пътят към доброто здраве минава през консумирането на повече т.нар. жива храна, която не е била подложена на преработване и е отгледана в екологично чисти условия, за предпочитане прясно откъсната.

 

Трябва ли да използваме хранителни добавки, за да си набавим ензими ?

 

Но тъй като набавянето на такава храна не винаги е възможно и в повечето случаи консумираме престояла или преработена храна, т.е. храна, в която повечето от естествено съдържащите се ензими са унищожени, ние принуждаваме организма си да произвежда главно храносмилателни ензими, необходими за усвояването й. И колкото повече енергия се изразходва за храносмилане, толкова по-малко остава за физическите и умствените дейности.

 

Освен това организмът има определен капацитет за производство на ензими и прекаленият разход на енергия за храносмилателни ензими се отразява неблагоприятно върху производството на метаболитни, а оттам и върху обмяната на веществата. От друга страна, ефективността на храносмилателните ензими се влияе от наличието на определени минерали и от съчетаването на храните.

 

Затова при нерационално хранене възниква необходимостта от допълнително внасяне на ензими във вид на хранителни добавки. Целта е да се подпомогнат храносмилателният процес и обмяната на веществата в организма, т.е. метаболизмът. Това се налага и поради факта, че много от ензимите не издържат атаката на стомашна киселина и в червата, където има благоприятни условия за действието им, преминава само онази част от тях, която в много случаи се оказва недостатъчна.

 

Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от неживотински източници - Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие и са лесни за прием.

Enzy-Mill не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се приема и от вегетарианци. Повече информация можете да научите на този линк.

 

Можете да откриете Enzy-Mill в аптеките или онлайн на https://botanic.cc/products/enzymill/

 

Доктор Димитър Пашкулев

Из: Ензимите срещу стареенето, бръчките, целулита и лошото храносмилане, издателство Хомо Футурус, Сф, 2008

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft