Ето за какви болести алармират белите полумесеци върху ноктите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ето за какви болести алармират белите полумесеци върху ноктите:
1223
Ето за какви болести алармират белите полумесеци върху ноктите:

Здравата нокътна плочка има добре очертана лунула . Лунулата (белите полумесеци в основата на нокътя), или по-скоро нейната форма, цвят, размер - това са косвени признаци на нашето здраве.

Нека се опитаме да диагностицираме здравословното си състояние по лунулите.

Обикновено нокътната плочка трябва да е с розово-червеникав цвят, неподвижна, плътна, сводеста по форма, гладка и блестяща, с ясни лунули на ноктите. Всичко това е показател, че човек е здрав и пълен с енергия. Колкото по-енергичен е човек, толкова по-бяла е лунулата. Промяна в цвета и формата на лунулите показва нарушение на човешкото здраве.

лунула на нокътя

Ето най-честите здравословни проблеми, които издават лунулите на ноктите:

Уголемена лунула

Ако лунулата заема поне една трета от нокътната плочка, тя се счита за уголемена. Голямата лунула показва проблеми със сърдечно-съдовата система, аритмии и ниско кръвно налягане. Спортистите и хората, занимаващи се с ръчен труд, обикновено имат уголемена лунула на нокътя. Имате по-голяма лунула, но не сте спортист? В този случай сте подложен на голям стрес.

Малка лунула 

При малка лунула се появяват симптоми като ниско кръвно налягане, хипоксия, нарушаване на сърдечния и съдовия тонус - в резултат на факта, че тъканите и органите не получават достатъчно добро кръвоснабдяване. Тя може да бъде и индикатор за отслабен имунитет, бавен метаболизъм, анемия с дефицит на витамин В12.

Проблемите с нивата на кръвната захар и възможното развитие на диабет се индикират от появата на напречни линии, които отделят нокътната плочка от лунулата.

лунула и здраве

Лунулата е изменена на един от пръстите

Палец

По характеристиките на лунулата на палеца човек може да прецени работата на белите дробове и далака. Тази лунула е ясно видима, но не трябва да заема повече от една четвърт от областта на ноктите. Увеличава се при артериална хипертония, а при пушачите лунулата е много малка.

Показалец

Лунулата на показалеца може да изчезне напълно или да стане много по-малка, ако има нарушения във функционирането на червата, при заболявания на горните дихателни пътища, както и в такъв важен орган като панкреаса.

Среден пръст

По лунулата му човек може да прецени за особеностите на дейността на сърдечно-съдовата система и мозъка. Средният пръст без лунула е признак на артериална хипертония.

Безименен пръст

Ако лунулата на безименния пръст е едва забележима, обърнете внимание как работи храносмилателната ви система.

Лунулата на малкия пръст е уголемена

Обикновено лунулата на малкия пръст е почти невидима и дори може да липсва напълно. Проверете кръвното си налягане (може да е високо), ако лунулата на малкия ви пръст е уголемена.

Лунула не се вижда

Не се притеснявайте, ако не откриете лунули на ноктите на вашето дете или собствените си пръсти. При децата те ще се появят с течение на времето. Поради някои физиологични характеристики, при някои хора нокътната плочка е напълно без лунула. Въпреки това, внезапното изчезване на лунулите е симптом, че кръвообращението е нарушено. Липсата на лунула е сигнал за неизправност на щитовидната жлеза, липса на витамин В12 и желязо в организма.

Лунулата променя цвета си

Ноктите с бели лунули са здрави нокти. Ако лунулата на ноктите е сива, това е знак за съществуващи проблеми в работата на храносмилателната система, загуба на сила и лошо усвояване на хранителни вещества. Виолетовата лунула сигнализира за лошо кръвообращение, липса на кислород в тъканите и органите, в резултат на което се появяват чести главоболия и виене на свят. Ако лунулата е розова или червена - човек страда от хронична умора и има проблеми с белите дробове. Ноктите с черни лунули са рядкост - това се случва при отравяне с тежки метали.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft