Д-р Симидчиев-Всички дихателни инфекции тръгват надолу, ако носим маски

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Д-р Симидчиев-Всички дихателни инфекции тръгват надолу, ако носим маски
6889
Д-р Симидчиев-Всички дихателни инфекции тръгват надолу, ако носим маски

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се обяви в подкрепа на идеята за задължителното носене на маски на открито.

Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести също подкрепиха предложението. Предстои да се приеме и решението да 10-дневна карантина за контактните лица - то, както и да носим маски на открито, беше утвърдено малко след излизането на този материал. Маските са много ефективни, когато са от подходяща материя, когато се носят, както трябва, и на трето място - когато се носят, където трябва.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" пулмологът д-р Александър Симидчиев, коментирайки развитието на пандемичната ситуация с COVID-19 у нас. По думите на експерта маските са изключително полезно средство, когато човек има близък контакт и възможност да генерира аерозоли, които да излизат от устата.

"За мен маските са най-ефективни там, където имаме близък контакт между хората, тоест под два метра", посочи д-р Симидчиев. "Разбирам защо колегите са преценили, че трябва да се направи задължително маските да се носят навсякъде. Това е така, защото е трудно да се обясни на всички хора къде и как да слагат маска.

Аз лично обаче смятам, че трябва да говорим на хората по разбираем начин и със започване на темата с това защо трябва да се прави дадено нещо, а не само какво да се прави", каза Симидчиев. Според пулмолога всички други респираторни инфекции ще тръгнат надолу с около 30%, ако масово като общност носим маски. Д-р Симидчиев подчерта, че става дума за правилно носене на маската, която покрива носа и устата.

"Интересно и неочаквано беше това, че част от хората с хронични респираторни заболявания, с хронично обструктивна белодробна болест, хората с бронхиални астми или алергии на дихателните пътища, всъщност не бяха тежко засегнати от коронавируса", каза д-р Симидчиев, като обясни, че отчасти това се отдава на факта, че тези заболявания нерядко се лекуват с медикаменти, които потискат локалната имунна сила.

"Хронично белодробните болни не са основният риск при COVID-19, но хората със сърдечно-съдови заболявания, хората с диабет, ще карат вируса по-сериозно, защото при тях кръвоносните съдове са предварително увредени и вирусът идва на увредения терен, където допълнително уврежда кръвоносната система", отбеляза експертът. Колко надеждни са PCR тестовете и до какви увреждания на организма довежда COVID-19 - целия разговор с д-р Александър Симидчиев гледайте във видеото.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft