Единствената диета, която неутрализира "йо-йо"-ефекта и оставаме слаби дълго след това:

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Единствената диета, която неутрализира "йо-йо"-ефекта и оставаме слаби дълго след това:
4041
Източник: mila.bg
Единствената диета, която неутрализира "йо-йо"-ефекта и оставаме слаби дълго след това:

Всеки, който е бил на диета, знае, че самото спазване на режима и отслабването не са толкова трудоемки, колкото запазването на теглото след края на диетата. Много често във възторга си от загубата на тегло и постигането на така желаната визия, ние се отпускаме и започваме да се храним така, както и преди диетата, че и повече.

Това неизменно води до лавинообразно трупане на нови килограми, известно сред диетолозите като "йо-йо" ефект .

йо-йо ефект

Точно там е силата на диетата, която ще ви представим днес. Т.нар. " обратна диета " е най-новият хит сред любителите на здравословното хранене и диетите. Тя придоби популярност като план за хранене след диета, който обещава да ви помогне да избегнете възстановяването на теглото, като ядете повече. С най-прости думи, това е контролиран и постепенен начин за увеличаване от нискокалоричен план за отслабване до вашия по-„нормален“ начин на хранене преди диетата.

Това е действително един от най-новите и интересни начини да задържим теглото, след като сме пазили диета. Отчасти популярността на обратната диета се дължи и на факта, че вместо да се лишаваме от калории, тук ние ги добавяме към менюто си. Да, няма нищо конкретно в този метод – всеки според усещането си за своето тяло и според целите, които иска да постигне, в рамките на 8-10 седмици добавя постепенно храна и калории в ежедневното си меню.

здравословно хранене

Разбира се, става въпрос единствено за здравословни продукти – без захар, бяло брашно и консервирани/пакетирани стоки. Идеята на обратната диета е, че постепенното увеличаване на приема на калории след дефицит ще позволи на тялото и метаболизма ви да се „приспособят“, така че да можете да избегнете възстановяването на теглото, докато ядете повече.

Понастоящем няма все още твърди научни доказателства, които да показват, че обратната диета работи, както твърдят защитниците й. Обратната диета се основава на теорията, че тялото ни има изходни „зададени точки“ за метаболизма и приема на калории, включени в нашата биология, и ако преминем над тези точки, напълняваме. Идеята е, че обратната диета може да измести тези "зададени точки" нагоре, ако човек бавно увеличава количеството калории, изяждани като храна.

Това теоретично би „засилило“ нашия метаболизъм, позволявайки ни да консумираме повече храна и калории, без да качваме килограми. Трябва обаче да се има предвид, че редица фактори освен храната влияят върху нашето тегло и метаболизъм. Сред тях са как сме възпитани, до каква храна имаме достъп, какъв тип упражнения правим и каква е нашата генетика.

порция храна

Със сигурност помага за контрола

Въпреки че в момента има малко изследвания, които дават яснота за ефектите от обратното хранене върху метаболизма, то все пак може да помогне на хората по други начини. Когато сме на диета, ние сме в режим на контрол над храненето си. Когато постигнем желаните килограми и решим да преустановим диетата, често този контрол рязко спира и така следва напълняването. Ако знаем, че влизаме в нов режим, а именно режима на обратната диета, ние отново ще сме внимателни и ще поддържаме контрола на принципно и осъзнато хранене. Следователно няма да си връщаме килограмите. Привържениците на обратната диета предполагат, че тя също може да помогне за справяне с проблеми с апетита. Това е така, защото могат да се добавят допълнителни храни, тъй като количеството на калориите и изядената храна се увеличава. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft