Едната от бабите ни оказва много по-силно влияние върху внуците, отколкото другата баба

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Едната от бабите ни оказва много по-силно влияние върху внуците, отколкото другата баба
8793
Източник: vesti.bg
Едната от бабите ни оказва много по-силно влияние върху внуците, отколкото другата баба

Ако вашата баба ви е повлияла на характера в детските ви години, в такъв случай спомените ви вероятно са пълни с радост, чувство за сигурност и комфорт.

Малко от нас някога са предполагали, че съществува разлика в начина, по който бабата по бащина линия повлиява на внуците, в сравнение с бабата по майчина линия. Според учени има нещо специално, което получаваме от майката на майка ни, по-различно от любовта и грижите, които ни дава, пишат vesti.bg

Генът е най-малката функционална единица за наследственост, участък от молекулата на ДНК. Според генетиката, бабите и дядовците прехвърлят средно 25% от своята ДНК на внуците си с конкретен процент, който зависи от обмена на ДНК.

Ние наследяваме гените си както от бабите, така и от дядовците си, но според учените майката на майка ни има по-голямо влияние върху потомството.

 

Бабите от страната на майките имат по-близка връзка с внуците си, тъй като те са дали живот на майка им, а майката, съответно – на детето.

В много семейства бабата от страната на съпругата има повече отговорности спрямо децата и прекарва повече време с тях. Не е въпрос само на психологическата връзка, някои теории предполагат, че чисто генетично бабата от страната на майката инвестира повече гени във внуците.

Друга теория твърди, че разликата между двете баби в семейството може да бъде обяснено чрез X-хромозомите. Бабата от страна на майката се оказва, че предава 25% Х-хромозоми и на внучките, и на внуците. Докато майката на бащата предава само 1% от Х-хромозомите само на внучките, но не и на внуците.

Теорията на чилийския новелист Алехандро Ходоровски пък предполага, че от общо четирите баби и дядовци, ние сме най-много свързани с бабата по майчина линия.

Според теорията му гените може да прескочат едно поколение и така да се прехвърлят директно върху внуците. Това може да се обясни и с факта, че някои хора повече приличат по външност на бабите и дядовците си, отколкото на родителите си. Ходоровски вярва, че освен биологичното, майките предават и емоционалното си наследство на дъщерите си, които по-късно го прехвърлят и на децата си.

А вие имахте ли специална връзка с някои от бабите си?

Дай твоята оценка:
5 от 4 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft