Най-лесният начин да проверим дали пилето от магазина е развалено или още става за ядене:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Най-лесният начин да проверим дали пилето от магазина е развалено или още става за ядене:
8834
Източник: zdrave.to
Най-лесният начин да проверим дали пилето от магазина е развалено или още става за ядене:

Пилето е един от най-любимите и използвани в кулинарията продукти. Месото е диетично, вкусно и притежава ценни хранителни свойства.

Но случвало ли ви се е да купите пиле от магазина, което леко понамирисва или на пипане е малко лепкаво? Обикновено тогава човек изпада в чудене дали това месо е годно за консумация - все пак на опаковката пише, че е в срок.

Днес ще ви кажем как най-лесно да проверите дали пилето става за ядене или е развалено. Ето 3-те най-лесни начина да тествате дали пилето е развалено :

1. Датата

прясно пилешко

Да, това е най-естественият и логичен начин. В случай че смятате, че може да има някакъв проблем с пилешкото, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите срока на годност, посочен на опаковката. Препоръчително е суровото охладено пилешко да се готви до 2 дни след датата на опаковане, посочена на етикета.

2. Сетива

проверка на годност на пилето

Но понеже метод №1 в много от случаите не е достатъчен (все пак може да има нарушена опаковка на месото или пък да не е съхранявано според необходимите условия), предлагаме ви да пристъпите и към метод №2 - сетивния.

Проверете с очи и нос месото преди да го сготвите. Докоснете го и с пръсти. Ако е съсухрено и доста повехнало, вероятно не става за консумация. Прясното пилешко месо е пружиниращо и еластично. Ако има остра и силна неприятна миризма, също е за изхвърляне. Цветове от сивата и синята гама също са показател за негодност. Ако месото е покрито с лепкава субстанция отново не става за ядене.

3. Сготвено пиле в ястие

Ако пилешкото стои в хладилника ви сготвено от няколко дни и се чудите дали става за консумация, първо трябва да проверите цвета на месото. Ако не е бяло, а е добило сив, син или зелен цвят, подобен на мухъл, не го яжте. Важно е да запомните, че цветът, мирисът и текстурата са водещи, когато трябва да определите дали месото става за консумация или не. Ако имате каквито и да е колебания, по-добре направо изхвърлете месото, вместо да рискувате някакво хранително отравяне.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft