Ето кой е първият работодател в България, който въвежда официално 4-на работна седмица

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Ето кой е първият работодател в България, който въвежда официално 4-на работна седмица
38723
Ето кой е първият работодател в България, който въвежда официално 4-на работна седмица

Всички служители в държавите в Югоизточна Европа, в които компанията има представителство, ще работят 32 часа, 4 дни в седмицата, запазвайки възнаграждението си

След успешно преминаване на 4-месечен пилотен проект, започнал през октомври 2021 г., ManpowerGroup Югоизточна Европа (ЮЕ) официално обяви въвеждането на 4-дневна работна седмица за представителствата си в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. По време на експеримента, всяка една от държавите в региона е подготвила свой план за действие и установяване на промените в работните процеси на местно ниво. 

ManpowerGroup официално и законосъобразно въвежда 4-дневна работна седмица, покривайки всички, заявени преди намаляването на работните часове, плащания, вноски и осигуровки на служителите си, пише в прессъобщението на компанията.

 

Плановете на ManpowerGroup са отсега нататък всички служители в ЮЕ, да работят 32 часа, 4 дни в седмицата, като плащанията, вноските и осигуровките ще останат непроменени.

За “Кариери” от компанията, осигуряваща решения за оптимизацията на бизнеса и конкуренстоспособността за организации от всякакви размери, коментираха, че не планират да намалят възнагражденията на служителите и в бъдеще. 

 

Служителски нагласи

За да разбере вътрешните нагалси на служителите по време на пилотния проект, компанията е провела вътрешно проучване „Работа и благосъстояние“ в края на 4-месечния тестов период. В него служителите на ManpowerGroup от всички държави в  Югоизточния регион отчитат високи нива на ангажираност и подобрение в представянето си/резултатите си. 

При 89% от служителите 4-дневната  работна седмица е довела до значително подобрение на баланса между работата и личния живот.  

Служителите във фирмата отбелязват високи резултати (4.92 от общо 6) на скалата „работа и благосъстояние“, която измерва 3 важни аспекта, свързани с благосъстоянието и ангажираността на служителите: енергичност, всеотдайност, усвояване.

Най-високи резултати се наблюдават при аспекта „всеотдайност“ – 5.2, който е представен чрез изявления като: „Гордея се с работата си“, „Работата ми ме вдъхновява“, „Ентусиазиран съм за работата си“.  

 

Подобрение в баланса между работа и личен живот 

Проучването показва, че една трета от служителите (31.7%) заявяват, че са много доволни и удовлетворени от промените, близо половината (45.7%) споделят положителни емоции спрямо пилотния проект, 16.9% са неутрални спрямо промените, а едва 5% не са удовлетворени от тях. 

 

Въздействие върху задържането на служителите 

Факторите за задържане в проучването показват, че служителите са напълно съгласни с твърдението, че са горди да са част от компанията и биха я препоръчали като добър работодател  на свои познати. Интересно наблюдение е, че някои служители, които отбелязват, че в миналото са обмисляли евентуално напускане на работата си в търсене на други възможности (41%), сега отчитат висока увереност, че виждат себе си като част от компанията и за в бъдеще (91%) и са много по-удовлетворени от работата си в сравнение с миналата година (75%). 

На въпрос как ще се отговаря на клиентските нужди в петък, от ManpowerGroup България споделиха, че всеки петък ще има дежурен служител от различните отдели, който ще се определя на ротационен принцип. Към момента служителите в софийския офис на компанията работят дистанционно, докато се строи нов офис. Препоръчително е дежурните служители да работят от офиса, в който сега компанията е под наем, но опцията за дистанционна работа в случай на нужда остава отворена.

ManpowerGroup оперира в 80 държави по света и обслужва около 400 хил. клиенти и 3.4 млн. сътрудници всяка година. В целия клъстър Югоизточна Европа работят над 270 служители.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft