Запеканка с картофи и сметана
	1,5 кг картофи;
	2 - 3 бр. шунка (мек колбас);
	500 мл течна сметана за готвене;
	150 – 200 г сирене;
	1 - 2 яйца;
	1 - 2 с.л брашно;
	1 с.л. олио;
	Черен пипер;
	Сол.
	Почистваме картофите и ги нарязваме на шайби. Подреждаме ги на пластове в намазаната с олио дълбока тава. Редуваме картофи, колбас, сирене и пак картофи, да изчерпване на количеството. При желание може да се вмъкнат и други пластове заленчуци, като например глава целина (нарязана на шайби) и моркови (нарязани елепсовидни шайби по диагонал на моркова). Ако ще се използват подобни твърди зеленчуци, преди това трябва да се бланшират за няколко минути в подсолена вода. Мужду отделните пластове овкусяваме по вкус с подправките, като внимаваме да не пресолим, заради сиренето.
Приготвяме смес от яйцата, брашното и сметаната и заливаме ястието. Разклащаме лекичко, така, че сместта да проникне навсякъде между зеленчуците. Поставяме тавата да се пече в умерено загрята фурна за около половин час. Малко преди готовност настъргваме с кашкавал или със заливка.
Пухкава заливка:
	Необходими продукти:
	100 гр ( три супени лъжици с връх) брашно;
	100 мл (кафяна чашка) олио;
	0,5 литра (2 чаени чаши) прясно мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко;
	1 ч.л. сол;
	2 яйца;
	Начин на приготвяне:
	В тенджерка с олио се запържва брашното. Когато започнат да се получават мехурчета се налива прясното мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко. Добавяме и солта, за да не е блудкава.
	Бъркаме интензивно докато сместта започне да се отделя от стените на тенджерката - става много бързо и НИКОГА не става на грахулки.
	Сваля се от огъня и се добавят две яйца (без черупките :) ), като бъркането продължава докато стане гладка паста.
	Ако много се сгъсти, добавете още едно яйце.
	Количеството е достатъчно за малка тавичка и ако използвате по-голяма не забравяйте да удвоите количеството на продуктите. 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                            







