Известният руски общопрактикуващ лекар и кардиолог, който работи и като телевизионен водещ, Александър Мясников предупреди хората за опасностите от готовата храна. Той посочи в своя Telegram канал, че готовата, консервирана храна може да крие една от най-страшните отрови - ботулинов токсин, който дори в много малки количества може да причини тежко отравяне с фатален край.
„Защо толкова много хора използват готова храна или използват доставка на готова храна? Да, може би е практично.
Той посочи, че ботулиновият токсин е най-страшната отрова от всички известни и дори го характеризира като „потенциално оръжие на биотероризма“. Руският кардиолог заяви, че това вещество, което се произвежда от бактерията Clostridium botulinum , се среща най-често в неправилно консервирана или вакуумно запечатана храна, в консервирана царевица, грах и бобови растения, както и в консервирана риба.
„Ако искате да се предпазите, не забравяйте да затоплите съдържанието на консервираната храна поне 10 минути. Задушете в тиган. Ако ви мързи да направите това, тогава рискувайте“, добавя този лекар.
Мясников посочи, че симптомите на ботулизъм, заболяване, причинено от отравяне с ботулинов токсин, са много забележими и най-често се появяват 12 до 16 часа след консумация на замърсена храна, въпреки че понякога могат да се появят в рамките на половин час. Основните симптоми са двойно виждане, увиснали клепачи, слабост на лицевите мускули, усещане за свиване на стомаха...
„След това слабостта прогресира и симптомите се спускат надолу – по ръцете, гърдите – и оттам парализата на дихателните мускули, поради което такива пациенти попадат на апаратна вентилация“, обясни д-р Мясников.