Изпитано най-добрата рецепта за мекици! Ако нямам време, забърквам ги от вечерта, а сутрин само пържа - не попиват грам олио

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Хороскоп и Нумерология
Изпитано най-добрата рецепта за мекици! Ако нямам време, забърквам ги от вечерта, а сутрин само пържа - не попиват грам олио
896
Източник: За Жената
Снимков материал: Pinterest
Изпитано най-добрата рецепта за мекици! Ако нямам време, забърквам ги от вечерта, а сутрин само пържа - не попиват грам олио

Тази рецепта за мекици е истинска кулинарна магия – проста, бърза и невероятно вкусна.

Не е необходимо месене, с минимално абсорбиране на олио и перфектна текстура, тези домашни мекици са идеални за закуска или междинно хранене, когато гладът ви подгони.

Пригответе ги предната вечер и се насладете на прясно изпържени мекиджи сутринта. Ето какво ви е необходимо за Най-добрата рецепта за мекици :

Най-добрата рецепта за мекици

Продукти (за по-малко количество):

  • 450 мл топло мляко
  • 2 чаени лъжички захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 пакетче суха мая (или половин кубче прясна мая)
  • 520 г брашно
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 400 мл растително масло (за пържене)

Приготвяне:

1.

Изсипете 450 мл топло мляко в дълбока купа. Добавете 2 чаени лъжички захар, 1 чаена лъжичка сол и 1 пакетче суха мая. Разбъркайте с лъжица и оставете да престои 1 минута, за да се разтвори маята. Разбърквайте, докато сместа стане гладка и без бучки.

2. Добавете 520 г брашно и разбъркайте с лъжица за около 1,5 минути, докато се получи хомогенна смес. Не месете с ръце – целта е да получите мека и нелепкава текстура, като разбърквате само с лъжица.

3. Изстържете сместа по стените на купата с лъжица или шпатула. Намажете краищата на тестото с 2 супени лъжици зехтин, за да улесните сгъването.

4. Покрийте купата и оставете тестото да почине 15 минути. След това направете първото сгъване: внимателно издърпайте тестото от краищата към центъра. Повторете този процес още два пъти на всеки 15 минути, за общо три сгъвания. Това ще придаде на тестото еластичност и ефирност.

5. След третото сгъване, покрийте тестото и го оставете да втаса за 30 минути на стайна температура. Като алтернатива, можете да го охладите за една нощ и да продължите с приготвянето сутринта.

6. След втасване, разделете тестото на топки – по-големи за големи (юнашки) мекици или по-малки за стандартни. Внимателно сгънете всяка топка към средата, за да създадете спретната форма. Покрийте топките с кухненска кърпа и ги оставете да починат 5-10 минути.

приготвяне тесто мекици

Снимка: Pinterest

7. Загрейте около 400 мл растително масло в дълбок тиган на среден огън. Проверете температурата с дървена лъжица – около нея трябва да се появят малки мехурчета.

8. Върху леко набрашнена повърхност, леко притиснете топчетата с върховете на пръстите си, за да оформите плоски мекици с диаметър около 15 см за джъмбо размер или по-малки за стандартни мекички. Не използвайте точилка, за да запазите тестото ефирно.

голяма мекица

Снимка: Pinterest

9. Внимателно поставете мекиците в загрятото олио. Пържете на среден огън, като ги заливате с горещо олио, за да се надуят. Когато едната страна стане златистокафява, внимателно ги обърнете и изпържете и другата страна.

мекици домашни

Снимка: Pinterest

10. Извадете готовите мекици върху кухненска хартия, за да попие излишното масло. По желание можете да добавите пълнеж от сирене или да ги сервирате с маслини, авокадо, домати или други гарнитури.

пухкави мекици

Снимка: Pinterest

11. Сервирайте ги топли за максимално удоволствие. Тези мекички са меки, ефирни и не абсорбират много олио, което ги прави идеални за всеки повод.

рецепта мекици

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft