Истината за Сашко, който обедини стотици българи

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Истината за Сашко, който обедини стотици българи
2902
Истината за Сашко, който обедини стотици българи

Историята на малкия Александър успя да обедини стотици българи в социалната мрежа Фейсбук. Той е само на 7 годинки и живее в кв.

"Средна кула" в Русе.

Потребител публикува снимките му в социалните мрежи, придружени от сърцераздирателен пост, което предизвика вълна от възмущение и съжаление у множество потребители, които избраха да помогнат с каквото могат на малчугана. Много добри хора се притекоха на помощ изапочнаха да събират за децата дрешки и обувки. 

Каква всъщност е историята на семейството и от какво имат нужда бабата и  децата, които тя гледа?

Жената действително има петима внуци, родени от дъщеря й. Двама от тях вече са на повече от 20 години, със собствени семейства. Преди време бабата се е грижила и за тях, преди да поемат своя път. Впоследствие дъщеря й поверява на майка си по-малките си две деца и отива да работи в Гърция, където се ражда Сашко. Почти до 7-ата си година той живее там, а в акта за раждане е записан баща "неизвестен". Когато майка му се връща в България, оставя и него за отглеждане при бабата, пише Rusemedia.com.

Жената разказва, че в годините не е имало финансови проблеми, макар че тя не е работела, за да гледа внуците си. Но пък трагедии не липсват – синът й загива в катастрофа. Семейството получава обезщетение, което му позволява да не се притеснява за пари. Дядото също работи, но умира и оставя жената си сама. Единственият й приход се оказва наемът от жилището на покойния й син. Тя не получава детски за трите деца, тъй като парите отиват при майката. А майката от есента изчезва и повече не се обажда, оставяйки бабата да се оправя както може.

По-големите деца – момиче в 6 клас и момче в 7 клас, ходят на училище в Русе с училищния автобус. Сашко не може да го направи, тъй като идва от Гърция и не е бил в предучилищна група. Проблем със записването му се оказва и липсата на пълномощно, с което майката да делегира права на бабата. Такова има за по-големите деца.

Възрастната жена не е съгласна с твърденията в социалната мрежа, че внуците й гладуват. Има консерви, кокошки, градина, готви храна, но казва, че не може всеки ден да се яде месо. По думите й Сашко, който е по цял ден вкъщи, се събужда към 11 часа и закусва почти по времето, когато трябва да се обядва. Така обяснява думите, цитирани в поста, че трябвало в стомаха му да има място за вечеря. Колкото до външния му вид, детето по цял ден е навън да играе и не е странно, че дрехите и обувките му са мръсни.

Къщата отвън изглежда доста занемарена, но отвътре си има плазмен телевизор, микровълнова, перална, хладилник. Част от уредите обаче са се повредили и няма кой да ги поправи. Жената казва, че й е трудно сама да се справя. Сметките през зимата също я затрудняват с ниския доход, който получава само от наем.

На хората, които идват да й помогнат, тя обяснява, че децата нямат толкова нужда от дрехи и обувки, тъй като на тавана има пълни кашони. Много повече й трябват перилни и почистващи препарати, за да може да поддържа хигиена в дома. Майстор за електроуредите и хора, които да поразчистят двора, също биха били от полза. Колкото до храната, тя никога не е излишна, особено при три деца.

Най-голямата тревога и на бабата, и на децата е да не се намесят социалните служби. Те са свикнали да живеят заедно, да се справят според силите си и не искат да се разделят. Въпреки че са притеснени от публикациите, които насочват вниманието към тях, семейството е благодарно за добрината, която се отприщи у толкова много непознати хора.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft