Какви симптоми могат да ви помогнат да разпознаете дефицита на витамин В6

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Какви симптоми могат да ви помогнат да разпознаете дефицита на витамин В6
946
Какви симптоми могат да ви помогнат да разпознаете дефицита на витамин В6

Витамин В6 (пиридоксин) е от съществено значение за нормалното развитие на мозъка и поддържането на здрава нервна система и имунна система. Този витамин влияе на настроението, апетита, съня и мисленето на всички.

Причини за дефицит на витамин В6

Някои хора са по-склонни към този дефицит. Тези с бъбречно заболяване или състояния, които затрудняват тънките черва да абсорбират хранителни вещества от храната (синдроми на малабсорбция), са с по-висок процент на дефицит на витамин В6. Има някои генетични заболявания и някои лекарства за епилепсия, които също причиняват този дефицит. Когато има дефицит, няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, които да пренасят достатъчно кислород до тъканите на тялото ни и се появява анемия.

Това може да доведе до замъглено мислене, депресия и отслабена имунна система. Ето защо е важно да се обърне внимание на сигналите, които тялото изпраща, когато възникне дефицит.

Кожен обрив

Липсата на този основен витамин в организма може да причини червен сърбящ обрив, наречен себореен дерматит. Може да се появи на скалпа, лицето, шията и горната част на гърдите. Има мазен, люспест вид и може да доведе до подуване или бели петна.

Една от причините е, че витаминът е от съществено значение за синтеза на колаген, който е от решаващо значение за здравата кожа. Ако човек има себореен дерматит, консумирането на B6 може да намали обрива. Различните хора ще се нуждаят от различни количества B6, преди кожата им да се изчисти. Използването на крем за лице, който съдържа витамин В6, също може да помогне за подобряване на симптомите на себореен дерматит.

Подут и гладък език

Недостигът на витамин В6 може да причини подуване, болка, гладкост, възпаление или зачервяване на езика . Това се нарича глосит . На езика се появява гладко изглеждаща повърхност поради загубата на папилите, които са малки подутини.

Това състояние може да доведе до проблеми с дъвченето, преглъщането и говоренето. Глоситът обаче може да бъде причинен и по други причини. Може да се лекува чрез консумация на B6, при условие че дефицитът е установен в лабораторията. Това може да се дължи и на недостиг на други хранителни вещества като фолиева киселина и витамин В12.

Напукани и възпалени устни

Ако някой има възпалени, зачервени и подути устни с напукани ъгли на устата, това може да е хейлоза, което е резултат от дефицит на В6. Тези пукнатини могат да кървят и да бъдат болезнени, а инфекцията може да се развие при отслабване на имунната функция. Възпалената и напукана област на устата може да затрудни храненето или говоренето.

Промени в настроението

Това хранително вещество е важно и за регулирането на настроението. Липсата на достатъчно от това може да доведе до объркване или чувство на тъга, особено при възрастните хора , а също и да наруши умствената работа.

Умора

Ако количеството на витамин В6 в организма е намалено, тогава хората могат да получат анемия, която се характеризира с твърде малко червени кръвни клетки. Това е така, защото B6 помага за създаването на хемоглобин. Това състояние води до повишена умора и слабост. Анемия обаче може да се появи и поради недостатъчно желязо в организма. Недостигът на други витамини като B12 и фолиева киселина също може да причини анемия. Ето защо в този случай е важно да се консултирате с лекар, за да преминете необходимите изследвания.

Има много храни, като птиче месо, риба, нахут, булгур и банани, които могат да помогнат за повишаване нивата на В6 в организма. Може да се приема и като добавка, обикновено като орална капсула, таблетка или течност.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft