Какво да правим, когато детето се чувства самотно?

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Какво да правим, когато детето се чувства самотно?
3614
Какво да правим, когато детето се чувства самотно?

За някои родители е облекчение, че детето им никъде не ходи, не попада в рискови ситуации, не води вкъщи други деца, които да обръщат стаята му наопаки и да предизвикват главоболие у възрастните. Но има и такива, за които това е повод за тревога, защото няма нищо по-тъжно от самотното дете , чийто живот е сив и безинтересен и което даже не подозира какво означава детската дружба и емоциите, с които е свързана тя.

Случва се, макар и рядко, детето само да си признае, че няма приятели, че няма кого да помоли за помощ, няма с кого да си поиграе или с кого да се връща от училище.

Но по-често децата крият своята самота и вие можете да научите за нея случайно, наблюдавайки ги на някое общо училищно мероприятие или друго колективно събитие.

самотното дете

Този синдром често се съпровожда от необщителността на детето както в обществото, така и вкъщи. Потайност, затвореност, ранимост, гордост, хиподинамия – това е непълен списък на всичко, до което води самотата на вашето дете. Затова е много важно да му предложите помощта си още днес.

За начало намерете допирни точки – за разлика от възрастните, децата лесно могат да бъдат подтикнати да се открият. Все пак вие сте най-близките му хора. Поговорете с него приятелски, узнайте какво го тревожи, какви са проблемите му, какво иска, кое му пречи, от какво се нуждае и към какво се стреми.

Обикновената грижа, съпреживяването, взаимните действия винаги носят полза, защото много често детето е самотно , понеже в семейството малко разговарят, държат се на дистанция, крият се в своите черупки.

А много е възможно причината да се крие на повърхността – популярността на детето може да зависи от такива банални неща като материалните ценности и външния вид. Т.е. – детето може да се стеснява от теглото си, брекетите, луничките, стария си телефон и т. н. В този случай е лесно да се предизвика уверенността му чрез покупката на нова маркова вещ (в съответствие с възможностите на семейството, разбира се). Съвременните деца обикновено са напълно компетентни в сферата на семейните финанси и могат да почакат, докато се събере нужната сума. Те са доволни, ако желанията им се вземат под внимание.

  кодато детето се чувства самотно  

Относно външния вид, най-доброто, което можете да направите, е да запишете детето на някакъв спорт . Това най-добре ще разреши проблема му. Ако синът ви страда , защото в училище му се присмиват, че е дебел и отпуснат или го избягват, защото е слаб и мекушав, чрез редовните тренировки по бокс , таекуондо или лека атлетика ще убиете два заека: те ще му помогнат да укрепне физически и ще повишат духа му, както и ще повишат рейтинга му сред съучениците.

Детето трябва да има възможност за повече контакти с други хора. Например, на тренировките то ще бъде принудено да работи заедно с други деца. И така, по напълно естествен начин, ще се сдобие с приятели със същите интереси като неговите.

В това отношение момчетата са по-лесни – нужно е само да се разбере, какво не им достига, за да са щастливи: да потичат след топката с татко и съседските момчета, да получат разрешение да поиграят на компютърни игри със съучениците си след училище и т. н.

Докато момичетата са по-изтънчени натури. Нищо чудно дъщеря ви да няма приятелки , не защото ботушите и са стари, а защото вири нос, възприемайки се като Снежната кралица и по този начин сама поставя непреодолима дистанция между себе си и другите момичета. В такъв случай не и позволявайте да гледа по цял ден такива предавания, от които може да черпи нови основания за огромното си самочувствие. Разказвайте и по-често за собственото си детство, за вашите незабравими приятелки , всяка от които е била със свой, неповторим характер, но въпреки това всички те са били добри, отзивчиви, разбиращи, верни, весели и неуниващи. Не я оставяйте сама вкъщи, водете я по магазини, изложби, театри, нека види, че светът около нея е толкова разнообразен и интересен.

Помнете, че общите интереси винаги сближават хората – не само възрастните, но и децата. Вие трябва да знаете, че ако детето ви не дружи с никого , това не е само негов проблем, но и пряка ваша родителска отговорност . То трябва да бъде поощрено да общува със своите връстници, да открие сърцето си и радостта, която може да дари само истинското приятелство .
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft