Когато купувате плод или зеленчук от магазина, може да забележите малък стикер с цифри върху кората. Тези цифри върху етикетите на плодовете и зеленчуците често съдържат важна информация .
Числото на етикета е PLU кодът, т.е.
„Етикетите на храните могат да ви кажат много за това, което ядете, и да ви помогнат да вземате информирани решения за храната за вас и вашето семейство“, казва д-р Вики Лейн.
Как да четем PLU кодове?
На различни видове плодове и зеленчуци са присвоени над 1400 PLU кода. Тези кодове се присвояват от Международната федерация за продуктови стандарти (IFPS) и са доброволни.
Четири- или петцифрени числа идентифицират продукта, указвайки размера, метода на отглеждане, вида храна (например ябълка или портокал) и сорта (като например Golden Delicious).
Доброволните етикети ви казват дали купувате биологично или конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци.
Органично отглежданите плодове и зеленчуци имат петцифрени етикети, които започват с числото 9.
Конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци имат четирицифрени етикети.
Ако кодът съдържа повече от пет цифри, той не е част от международно стандартизираната система.

Снимка: Shutterstock
Органично срещу конвенционално: Каква е разликата?
Органичното отглеждане означава, че се използват естествени торове вместо синтетични химикали.
Биологичното земеделие използва компост и оборски тор вместо химически торове. Насекоми, птици и/или капани се използват вместо синтетични пестициди. Сеитбообращението, мулчирането и ръчното плевене заместват синтетичните хербициди. Биологичните плодове и зеленчуци обикновено се отглеждат без генно инженерство или модификация.
Конвенционално отглеждане означава, че са използвани синтетични пестициди и торове за насърчаване на растежа и предотвратяване на болести.
Според USDA, продуктите могат да бъдат етикетирани като биологични, ако са сертифицирани като отгледани на земя, която е била без синтетични торове и пестициди в продължение на три години преди прибирането на реколтата.
Биологичните храни обикновено са по-скъпи, главно поради ограничените доставки и допълнителните разходи за труд и производство. При конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци обаче имате възможности. Просто проверете кои продукти имат най-малко остатъци от пестициди.
Неправителствената организация Environmental Working Group (EWG) публикува ежегодно „Ръководство за купуване на пестициди за плодове и зеленчуци“, в което са изброени плодовете и зеленчуците с най-високи и най-ниски нива на пестициди.













