Как бързо се горят мазнини и ролята на щитовидната жлеза и адреналина

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Как бързо се горят мазнини и ролята на щитовидната жлеза и адреналина
1095
Как бързо се горят мазнини и ролята на щитовидната жлеза и адреналина

Тези, които никога през живота си не са били дебели, осъждат тези с наднормено тегло. Но има хора със затлъстяване. Тези годни момчета, които тичат сутрин, просто никога не са имали излишни килограми. Но мнозина продължават упорито да вярват, че изтощителните аеробни упражнения допринасят за загуба на тегло, казва Алексей Владимирович Ковалков, руски диетолог, доктор на медицинските науки, професор, автор на няколко книги и техники за отслабване.

Механизмът на изгаряне на телесните мазнини

Професионалният спорт може да наруши метаболизма и да доведе спортиста до такава степен, че да започне да наддава. Но човек има нужда от спорт.

Метаболитни процеси в организма

Имаме няколко метаболитни процеса в организма. И за всеки от тях се изразходва определен процент енергия. За да се смила храната, 8% от енергията се изразходва за смилане на храната. 10% се харчат за всички физически дейности.

Остават 80%. Това е специфичният основен метаболизъм (умствена дейност на мозъка, работата на вътрешните органи, поддържане на телесната температура, функция на червата, всички биохимични процеси) . Скоростта на специфична основна скорост на метаболизма се регулира от един орган - щитовидната жлеза . И ако човек има хипертиреоидизъм (заболяване, свързано с излишната секреция на хормони на щитовидната жлеза), той може да яде всичко, да не спортува и пак да отслабва. Хормоните влияят на метаболизма.

Ако човек има хипотиреоидизъм (хормоните на щитовидната жлеза почти не се секретират), той напълнява независимо от начина на живот. В този случай е важно да се изравни хормоналния фон и тогава теглото ще се нормализира.

Специфичен основен метаболизъм

Какво представлява метаболизмът? Това са всички реакции, протичащи в тялото. Някои хора пият хапчета, за да засилят метаболизма си. Бързо изгаряне на енергия поради метаболитни процеси. Тялото произвежда 10 000 до 100 000 ракови клетки на ден. Клетките на имунната система се борят с тях. И  ако метаболитните процеси са „разплетени“, тялото ще формира 1 милион ракови клетки всеки ден.  И имунната система може да пропусне една или две от тези клетки.

Но е важно да се контролира специфичната базална скорост на метаболизма. Когато започнем някаква диета, нашите метаболитни процеси се намаляват.  Затова диетолозите съветват да се пие чай, кафе, които подсилват специфичния основен метаболизъм.

Ефективни ли са упражненията за изгаряне на мазнини?

Как изгарят мазнините? Адреналинът е в състояние да свива всички съдове, с изключение на малкия кръг на кръвообращението. Това е белодробната артерия, белодробната вена е разширена. Вената се разширява - налягането в нея пада. Свободните мастни киселини се плъзгат в алвеолите, влизат в контакт с кислорода там и мазнините се унищожават там. Свободните мастни киселини се разграждат до въглероден диоксид и вода, която се абсорбира обратно. Издишваме въглероден диоксид, така че постоянно изгаряме мазнини. Мазнините се изгарят в белите дробове, когато се отделя адреналин. Кога се отделя адреналин? 

На бягаща пътека!

Какви други натоварвания са приемливи за изгаряне на мазнини?

Всякакви. Основното нещо е да се освободи адреналин. Може да е и пилатес.

Същността на интервалните тренировки

Тичаме (ходим) за 2 минути.
Почиваме 1-3 минути. Адреналинът се освобождава и продължава да тече още 5 минути, дори ако сте изправени.

Изгаряте мазнини не защото ходите, а защото се отделя адреналин. Мазнините се изгарят не поради движение, а поради компенсаторното освобождаване на хормона адреналин. 

След това работим отново 2 минути и почиваме 1-3 минути.

Трябва да има 7 такива комплекса.

Интересното е, че специфичната базална скорост на метаболизма се повишава максимално по време на такива упражнения и впоследствие през деня остава на това ниво.  Няколко часа след тренировка специфичната базална скорост на метаболизма се увеличава 2 пъти в сравнение с това, което сте имали по време на тренировка. Това е косвеното въздействие на адреналина върху хормоните на щитовидната жлеза. Компетентният диетолог-ендокринолог ще ви помогне да изчислите този баланс. А физическата активност може да се изчисли само от спортен лекар или диетолог-ендокринолог.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft