Най-накрая разбрах как да не плача, когато режа лук - не сте и чували за подобни трикове!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Най-накрая разбрах как да не плача, когато режа лук - не сте и чували за подобни трикове!
3268
Най-накрая разбрах как да не плача, когато режа лук - не сте и чували за подобни трикове!

Оказва се, че тази ежедневна задача е напълно реалистична за изпълнение, без да пролеете нито една сълза.

"Дядо в сто кожуха, който го съблече, сълзи рони." Всеки знае отговора на тази детска гатанка. Всъщност да режеш лук не е особено приятно именно защото много люти на очите, а сълзите по бузите са неизбежни. Въпреки че специалистите твърдят, че е дори е полезно, защото всички микроби напускат тялото заедно със сълзите.

Но можете и без такива жертви. Има трикове, които помагат да не пролеете нито една сълза по време на тази домакинска задача. Ще говорим за тях в нашата статия.

Защо плачем от лука?

При разрязване на лука клетките му се нараняват - възниква химическа реакция. Осъществява се свързването на ензими и сулфоксиди, които преди това не са били в контакт един с друг. Тогава се появяват серни съединения, поради които човек започва да плаче. Но това не са обикновени сълзи, а защитни. Тяхната функция е да отмиват раздразнението и да избистрят очите.  

И така, как можете да ги предотвратите? Има няколко сигурни начина.

нарязан лук

Поставете ножа и лука в хладилника

Това не отнема много време. Достатъчно е да държите ножа и зеленчука на студено за 15 минути. Ниската температура ще помогне за намаляване на отделянето на серни изпарения, което означава, че те няма да засегнат толкова лигавицата ви при рязане на зеленчука.

Използвайте вода при рязане и почистване

Обелете лука под струя течност, като същевременно не забравяте постоянно да навлажнявате ножа със студена вода. Така че част от лакриматора - веществото, което причинява сълзи - просто ще се разтвори и няма да достигне до очите.

лук под вода

Използвайте само остър нож 

Така ще режете по-бързо и съответно ще можете да избегнете разкъсвания. Тъпият връх ще измъчи не само лука, но и вас, така че наточете ножа добре предварително, преди да започнете кулинарния процес.

Изсипете оцет върху дъската за рязане

Това вещество помага за неутрализиране на лакриматора. Този метод обаче има значителен недостатък - вкусът на оцет след това остава върху лука, случва се да "ароматизира" дъската за доста дълго време.

Включете аспиратора

Можете също да използвате аспиратор/вентилатор, за да разпръснете изпаренията. Важно: не насочвайте въздушния поток към себе си, в противен случай определено ще има сълзи!

Това са най-ефективните начини, но има и други, които не са подходящи за всеки. Те са по-скоро суеверие или измислица. Но, както се казва, от опит глава не боли.

кухненски аспиратор

Подсвиркване при рязане на лук: Това е по-скоро разсейващо, отколкото практично. Ако си подсвирквате, просто няма да мислите, че очите ви скоро ще започнат да насълзяват.

Запалете свещ наблизо: Ще помогне да се отървете от молекулите, които причиняват сълзи. Огънят просто ги убива. 

рязане лук трикове

Запушете носа си с два памучни тампона: Обикновено малки частици лук влизат през въздуха в носа. Ако го запушите с памучна вата, тогава определено няма да кихате, още по-малко да плачете. Но очите остават незастраховани.

Дъвчете магданоз или дъвка: Това е едновременно разсейване и практична маневра. Дъвката или магданозът отвличат вниманието от сълзите не само с вкус, но и с действие.

Вземете вода в устата си Не е най-ефективният начин, но някои казват, че наистина помага.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft