Как се отглежда цикория

вход през zajenata.bg
21936

Диворастящата цикория в България е разпространена масово в ливадите и пасищата и е известна под названието "синя злъчка". Културната е отдалечена от дивата чрез селекция. Днес е търсена в Западна и централна Европа.
Известни са две форми. Кореновидната съдържа значителни количества инулин, което я поставя на едно от първите места между диетичните зеленчучи. След специална обработка на корените се получава кафето под името "Инка".
Салатната се отглежда заради етиолираните (избелени) и зелените листа. Те са също богати на инулин и фруктоза. Известно е, че в брюкселската цикория се ценят и вегетативните пъпки. Етиолираните листа през зимата и пролетта представляват един от ценните и масово консумирани зеленчуци в редица страни, особено във Франция, Белгия и Холандия.
Листата са също ценен фураж за домашните животни в свежо състояние или като силаж.
Сухоустойчивостта, голямата студоустойчивост и малките изисквания към почвата позволяват отглеждането на цикорията на много места. Прекомерното внасяне на азот трябва да се избягва, защото намалява съдържанието на инулин. Добре се развиват растенията при торене с добре угнил оборски тор. Не понасят обаче пресния. Той предизвиква силно разклонение на кореноплодите, а това обезценява продукцията.
След минерални торове цикорията силно повишава добива. Като примерни норми могат да се посочат: 1,8-2 кг амониев нитрат (амониева селитра), 1,5-2 кг двоен суперфосфат и 1,5-2 кг калиев тор (калиев сулфат) на 100 кв. м. Да се избягва калиевият хлорид!
Засява се възможно най-рано през пролетта - още през март. При поливни условия може и през април. Обикновено за 100 кв. м трябват 200 до 250 г семена. След десетина дни се очертават редовете и брюкселската цикория се прорежда. Това не е необходимо за салатната.
Към края на лятото листата се изрязват на 1-2 см над челото. Корените се вадят от октомври до зимата и пролетта.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft