Кардиолог обясни митовете за здраво сърце и предпазване от тромби

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Кардиолог обясни митовете за здраво сърце и предпазване от тромби
1858
Кардиолог обясни митовете за здраво сърце и предпазване от тромби

Точно като задръстване на магистрала, кръвните съсиреци възпрепятстват нормалната циркулация на кръв в тялото и могат да бъдат опасни. Според авторитетния руски кардиолог Саймън Мацкеплишвили най-често кръвните съсиреци не се отделят, а се образуват атеросклеротична плака, която се е появявала преди това.


Кръвните съсиреци, които се образуват в съдовете, са наричани и тромби. Откъсвайки се от стената на съда те започват да се движат с кръвния поток.

Тромбът може да доведе до запушване в някой съд, който подхранва сърцето и мозъка, така че да доведе до тромбоемболия. 

Всички знаем колко е опасно това не само за здравето, но и за живота. Няколко признаци, по които да познаете, че сте заплашени от тромбоза.

Зачервяване на кожата

Ако имате тромбоза, това може да причини промяна в цвета на кожата на краката или ръцете. Ако забележите червенина, а крайникът е по-топъл, отидете на доктор.

Внезапно подуване

Подуването на глезена или пищяла може да е знак за дълбока тромбоза. Това се получава, когато потокът на кръв в краката е блокиран от тромб.

Болка в краката и ръцете

Мускулните крампи не са рядкост, но ако започват да зачестяват и да стават по-болезнени, особено когато ходитеу това може да е признак за образуване на тромб. Освен това в тези зони кожата ще почервенее, ще се подуе и ще стане по-топла.

Повръщане

Ако имате тромб в стомаха, това може да причини повдигане и повръщане. Това обикновено е съпроводено със силна болка в коремната област.

Затруднено зрение

Не може да виждате добре с едното око? Това може да е сигнал за запушване на централната ретинална артерия, особено ако е съпътстван от проблеми с равновесието или вертиго

В същото време, според кардиолога, кръвни съсиреци не се откъсват често, а започват да растат и се превръщат в атеросклеротичните плаки. При такива обстоятелства, кръвният съсирек затваря съда.

Медикът каза, че основната причина за венозна тромбоза е заседналият начин на живот. Движението след дълъг период на неподвижност рязко увеличава риска от образуването на кръвен съсирек, заплашвайки да стигне до сърцето и белодробната артерия.

 

Също така кардиологът добавя, че приемането на аспирин като превенция на кръвни съсиреци не е подходящо и като цяло приемането на лекарства без доказателства е неприемливо. Според Маккеплишвили това не помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. По-думите му най-добре е да се пие повече вода

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft