Кедрови ядки - безценна и богата палитра от полезни вещества

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Кедрови ядки - безценна и богата палитра от полезни вещества
16768

Невероятният вкус на кедрови ядки , тяхната хрупкава текстура и огромно количество от полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, са причина тези малки семена да са изключително ценени от кулинарните майстори по света и важна съставка от нашето здравословно хранене.

Кедровите ядки всъщност са семената на Сибирския бор или на 20 различни вида борови шишарки, плодове на дървета от семейство Pinaceae, род Pinus. Кедровите ядки са вкусни ядливите семена, като са известни още и като кедрови семена.

В Европа кедровите ядки идват от италианската пиня (Pinus pinea) - вид иглолистно дърво, достигащо височина до 20 метра, което има интересна наподобяваща чадър корона. Ядките, които пинята дава са с големина около 2 см, и с плоска овална издължена форма. По-малък добив идва от т.нар. Сребърна ела. В световен мащаб обаче най-голямо значение имат кедровите ядки, отглеждани в Северен Китай, където вирее Корейската пинята.

Дърветата, от които се събират по-големите и ценни кедрови ядки, са около 20 на брой. Има и други видове, чиито семена са ядливи, но техните размери са твърде малки. И макар, че кедровите ядки се подвизават под наименованието „ядки”, ботаническите закони повеляват те да са всъщност семена.

Историята не помни кога хората за първи път са започнали да усвояват вкусовите и здравословни качества на кедровите ядки, но има твърдения, които сочат легендарния лечител Авицена за един от първите, които са се запознали с ползите от тези дървесни семена .

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft