Лукът е ключът към прочистването на артериите и живота без болести. Как да го ядем правилно

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Лукът е ключът към прочистването на артериите и живота без болести. Как да го ядем правилно
288
Снимков материал: pixabay.com
Лукът е ключът към прочистването на артериите и живота без болести. Как да го ядем правилно

Ако искаме да защитим сърцето и кръвоносните си съдове, трябва да каним лук на масата за вечеря по-често. Чувал съм неведнъж от възрастни хора, които са запазили ясна памет и добро представяне до дълбока старост, че именно лукът ги е спасил от множествена склероза – те са го яли ежедневно от детството си и го ядат и до днес.

Съществува широко разпространено вярване за „лечебната сила“ на лука, а медицински доказателства подкрепят това убеждение.

Тайната се крие във факта, че лукът намалява вредните ефекти на холестерола, който запушва кръвоносните съдове и възпрепятства доставянето на богата на хранителни вещества кръв до органите – предимно мозъка, сърцето и крайниците. Важно е да се разбере, че холестеролът не е еднороден. Липопротеините с ниска плътност са „лоши“, докато липопротеините с висока плътност са „добри“. Някои храни, включително лук и чесън, могат да намалят нивата на „лошия“ холестерол и да увеличат дела на „добрия“ холестерол. Според изследвания, половин глава лук или сок от нея може да увеличи „добрия“ холестерол с приблизително 30%. Това означава, че вредата от холестерола е намалена, а ползите са увеличени.

Ползите от лука надхвърлят превенцията на атеросклерозата. Той е важен и за здравето на сърцето. Често жадуваме за мазни храни, които повишават нивата на „лошия“ холестерол. Не самият холестерол е вреден, а кръвните съсиреци – съсиреците, които се образуват върху холестеролните плаки, нарушават сърдечния ритъм и причиняват инфаркти и инсулти.

Лукът действа като мощен „разтворител“ на мазнини: веществата, които съдържа, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и насърчават тяхното разтваряне. В един експеримент на участниците са били давани мазни храни (сметана, масло) – кръвните изследвания показват потискане на фибринолитичната активност. Но когато към диетата са добавени 60 г лук – суров, варен или пържен – неблагоприятните ефекти на мазнините са били напълно блокирани в рамките на 2–4 часа и способността на кръвта да разтваря кръвни съсиреци се е върнала към изходното си ниво. Вискозитетът на кръвта също е намалял, което е оказало благоприятен ефект върху кръвното налягане. Ако отказването от наситени мазнини е трудно, струва си поне да ги комбинирате със зеленчуци – особено лук и чесън.

Лукът и чесънът имат сходни ефекти в много отношения. Но лукът има уникално предимство: кверцетин, широкоспектърно биологично активно съединение, което, наред с други неща, предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Учените смятат кверцетина за един от най-мощните естествени противоракови агенти (противотуморният ефект на чесъна се свързва с други вещества). Кверцетинът неутрализира някои канцерогени и инхибира ензимите, които предизвикват растежа на тумора. Лукът съдържа и цял комплекс от съединения с противоракова активност.

Редовната консумация на лук и чесън намалява податливостта към различни форми на рак, като се наблюдава постоянна тенденция: колкото повече се консумират тези храни, толкова по-нисък е рискът. Предложена е „защитна доза“ – около 90 грама на ден. Градацията на ефективност също е интересна: най-ефективен е зеленият лук, следван от чесън, лук, лук (особено жълти и лилави сортове) и праз.

Кверцетинът има и лек седативен ефект: дори в древен Египет лукът е бил използван за облекчаване на напрежението и подобряване на съня. В епоха на постоянен стрес това просто средство не бива да се пренебрегва.

Друго ценно свойство на кверцетина е способността му да понижава нивата на кръвната захар. Механизмът не е напълно изяснен, но индийски проучвания, в които на участниците е даван сок от лук или порции суров/сготвен лук (20 до 200 г), показват, че колкото по-голям е лукът, толкова по-голям е спадът на кръвната захар. Не е случайно, че лукът отдавна се смята за антидиабетно средство.

Учените отбелязват и неговия антиалергичен ефект: лукът се препоръчва като превантивна мярка срещу сезонен ринит.

И накрая, за антивирусната и антибактериалната сила на лука. Джордж Вашингтон, първият президент на Съединените щати, е известен с думите: „Моят лек за настинка е пържен лук преди лягане.“ Струва си да се вслушаме и да помислим колко често лукът се появява на трапезите ни.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft