Майките често правят това, за да успокоят бебето си, но не са наясно, че то може да го убие!

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
За бебето
Майките често правят това, за да успокоят бебето си, но не са наясно, че то може да го убие!
5353
Майките често правят това, за да успокоят бебето си, но не са наясно, че то може да го убие!

Бебетата плачат много, а родителите, които не знаят как да ги успокоят, започват да ги разклащат. А когато са по-големи, ги хващат за рамената и започват да ги тресат, за да млъкнат.

Без да знаят, че тези действия могат да бъдат смъртоносно опасни! 

Когато мама или татко разтърсват детето, те могат да предизвикат синдрома на детското сътресение или синдром на раздрусаното бебе, наричан понякога шейк синдром. Става дума за промени в мозъка, които възникват, след като бебето е разтресено. 

Всяка майка е наясно с факта, че до 3-ия месец главичката на бебенцата не е добре фиксирана и трябва да се придържа при всяко изправяне на детето. Мозъкът на бебетата пък наподобява незастиващо желе. Когато разтърсим силно детето, карайки го да се успокои, не допускаме, че рязкото ускорение или забавяне кара мозъчето му да се бие в предната и задна стена на черепа. Това ще увреди кръвоносните съдове и може да предизвика подуване на мозъка и кръвоизлив.

Лекарите казват, че разклащането може да причини много по-голямо увреждане, отколкото ударът по главата при падане от малка височина. И предупреждават, че този синдром е една от главните причини за смъртност при бебетата. 

Между 13% и 30% от бебетата умират в резултат на причинените увреждания, а при оцелелите последствията остават за цял живот. Дори да са развили синдрома в най-лека степен, в бъдеще те ще имат проблеми с поведението или ученето. Освен това шейк синдромът може да доведе до частична или пълна слепота, конвулсии, паралич, изоставане в развитието или  церебрална парализа.

Най-често този синдром възниква при кърмачетата. Може да се появи и при деца до 5-годишна възраст, чиито родители, в гнева си започват да ги тресат за рамената. 

Косвените признаци, които говорят за синдром на детско сътресение, са сънливост, намаляване на мускулния тонус, загуба на апетит, дихателна недостатъчност, гърчове, загуба на съзнание, повръщане, главоболие, раздразнителност. 

 

Според статистиката, най-често виновници за появата му са татковците, които много трудно издържат плача на детето. Затова ако не сте уверени, че партньорът ви ще реагира спокойно на плачещото бебе, най-добре не го оставяйте за дълго време с него.  

Ако усещате, че сте на ръба, оставете бебето в леглото и излезте от стаята. Поемете дълбоко дъх и оставете детето да пореве. По-добре е да си поплаче малко, докато вие дойдете на себе си, отколкото да го разтърсите!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft